Суд продовжив слідство у справі Гримчака

Суд продовжив досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака в зловживанні впливом до 14 квітня.

Таке рішення 7 лютого ухвалив Вищий антикорупційний суд за результатами розгляду клопотання НАБУ і САП, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, ексзаступника міністра та його помічника затримали за підозрою в одержанні неправомірної вигоди. Пізніше їм повідомили про підозру у шахрайстві.

За версією слідства, Гримчак пообіцяв за гроші вирішити два питання представнику приватної компанії. Зокрема, він під час розмови із вказаним представником дізнався, що той намагається вирішити одне питання в суді, а саме стягнення боргу з іншої фірми. Ексзаступник міністра нібито пообіцяв за 100 тисяч доларів вирішити це питання, звернувшись до ексзаступника генерального прокурора, щоб той повпливав на голову Касаційного цивільного суду, а той вплинув вже на суддів цього суду. За даними «Слово і Діло», йдеться про Анджелу Стрижевську.

У подальшому сума неправомірної вигоди була зменшена до 80 тисяч доларів. Після одержання першої частини неправомірної вигоди в сумі 50 тисяч доларів заступник міністра та його «помічник» розподілили кошти між собою. Другу частину в сумі 30 тисяч доларів їм було передано 14 серпня.

Також, за даними НАБУ, Гримчак дізнався від цього ж представника фірми й про іншу його проблему, а саме тривалу процедуру погодження дозвільних документів на здійснення будівельних робіт на земельних ділянках у Києві, які відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» належать до пам'яток культурної спадщини.

Дізнавшись про це, він нібито запропонував свої «послуги» із забезпечення погодження проєктної документації за грошову винагороду в розмірі 1 млн дол. Як запевняли учасники корупційної схеми, вказана сума начебто мала бути розподілена між керівниками та службовими особами виконавчих органів влади, серед яких: Міністерство культури України, Міністерство юстиції України, Український державний інститут культурної спадщини, Київська міська державна адміністрація та інші.

Нагадаємо, Гримчака відпустили під домашній арешт.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО