Чому Гримчак вийшов з-під варти і як поведе себе обвинувачення

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Говорити, про те, що колишній заступник міністра з питань окупованих територій і переміщених осіб Юрій Гримчак випущений на свободу передчасно, оскільки він знаходиться під домашнім арештом до 14 лютого, а потім запобіжний захід може бути продовжено або переглянуто. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказав адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

Нагадаємо, захист Гримчака подав клопотання до суду про зміну запобіжного заходу. Суд змінив запобіжний захід з утримання під вартою з альтернативою застави на цілодобовий домашній арешт. Термін дії запобіжного заходу – до 14 лютого, на час досудового розслідування.

«Якщо обвинувачення не звернеться вчасно до суду, то запобіжний захід Гримчаку автоматично не буде продовжено. Він обирається на 60 днів. В даному випадку – до 14 лютого», – пояснив Геннадій Дубов.

За його словами, є кілька варіантів подальшого розвитку подій. Звинувачення може звернутися до суду до 14 лютого, з клопотанням про зміну запобіжного заходу, якщо Гримчак порушить домашній арешт.

ГПУ перекваліфікувала справу Гримчака – адвокатГПУ зняла з колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака підозру в шахрайстві і пред'явила йому підозру у зловживанні впливом.

У разі, якщо кримінальне провадження буде закрито, відповідно, і запобіжний захід автоматично відпадає. Якщо ж обвинувачення не звернеться до суду, тоді запобіжний захід «злетить», тому що автоматичного продовження не передбачає.

Раніше ми писали, що ексзаступника міністра і його помічника затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди. Пізніше їм повідомили про підозру в шахрайстві.

За версією слідства, Гримчак пообіцяв за велику суму допомогти представнику приватної компанії через знайомих високопосадовців вплинути на суддів, що розглядали позов про стягнення боргу.

Також, за даними НАБУ, Гримчак пропонував не безоплатно допомогти з узгодженням дозвільних документів на проведення будівельних робіт в Києві в місці, що знаходиться під охороною закону про культурну спадщину. На те, щоб домовитися з усіма чиновниками з декількох Міністерств і відомств, Гримчак, нібито просив більше 1 млн доларів.

Також ми повідомляли, що раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) залишила під вартою колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: