Зеленський звільнив Богдана: із чим пов'язана ротація в ОПУ

Ігор Петренкоексперт МЦПД
Володимир Цибулькополітолог

11 лютого президент підписав указ про звільнення Андрія Богдана і призначення Андрія Єрмака керівником ОПУ. За даними ЗМІ, напередодні з приводу звільнення Богдан розмовляв із президентом Володимиром Зеленським та своїми заступниками. У коментарі «Слово і Діло» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко припустив, що звільненню сприяла конкуренція між Андрієм Богданом і Андрієм Єрмаком, а політолог Володимир Цибулько зауважив, що Богдан не впорався з роботою на посаді керівника ОПУ.

Політолог, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко розповів, що в команді президента є різні групи впливу, можливо, зіграла свою роль певна конкуренція між Богданом і помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

Ігор Петренко також не виключив, що Богдан розраховував отримати більше впливу на Кабмін, можливо, хотів курирувати Кабінет міністрів.

Однак, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень висловив сумніви з приводу того, що Богдан після відставки буде зовсім відсторонений від справ у Офісі президента.

За словами експерта, Зеленський вважає за краще працювати з перевіреними людьми, навіть якщо вони припускаються помилок, президент схильний давати другий шанс. До того ж, не виключено, що президент може почуватися вдячним, враховуючи результати виборів.

«Якщо ротація в ОПУ – це можливий варіант, то відсторонення Андрія Богдана – зовсім сумнівний. Можливо, Богдана призначать у РНБО або на якусь іншу посаду. В оточенні Зеленського він все одно залишиться. Президент обрав тактику малих кроків і малих змін», – прокоментував Ігор Петренко.

У свою чергу, політолог Володимир Цибулько додав, що наразі відставка Богдана – навряд чи свідоцтво розколу в команді. Монобольшість ще є і залежить від Зеленського, уточнив він.

«Поки результати соціально-економічної діяльності уряду і більшості масово не збурили суспільство, будуть експлуатувати схему, поки вона себе не вичерпає», – пояснив експерт. Політолог припустив, що звільнення Андрія Богдана пов'язано з його провальною роботою в ОПУ.

«Повністю втрачена міжнародна ініціатива. Якщо це парафія Єрмака – це одне. Але реальна комунікація з виборцем, з суспільством також втрачена», – констатував політолог.

На думку Цибулька, Офіс президента під керівництвом Богдана здебільшого тільки інтригував. Однак ці інтриги були тільки в інтересах близького оточення президента. В інтересах громадян фактично ніхто нічого не робив, пояснив експерт.

На його думку, Зеленський потрапив у пастку – став залежним від близького оточення.

«Склалося враження, що країна живе своїм життям, а ОПУ і президент – своїм, і це життя ніяк не пов'язане з інтересами громадян», – поділився думкою політолог.

Також експерт зауважив, що відставка Богдана нічого принципово не змінює.

«Зеленський і спосіб мислення його оточення дуже далекий від державних масштабів. Здається, що є якийсь патологічний страх перед функціональними результативними чиновниками, які пов'язані з попередньою владою. Заперечуючи професіоналізм, вони приречені на поразку», – прокоментував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, «Слово і Діло» продовжує відстежувати виконання обіцянок президентом України Володимиром Зеленським та його командою. За вісім місяців роботи керівники Офісу президента України виконали 21 обіцянку, провалили – 5, на стадії реалізації перебувають 33 обіцянки.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО