Скорочення кількості нардепів: хто давав таку обіцянку

Верховна рада попередньо схвалила скорочення депутатського корпусу з 450 до 300 осіб. Сьогодні був ухвалений проєкт постанови, фінальне голосування за зміни до Конституції відбудеться не раніше наступної сесії (тобто не раніше вересня). Обіцянку політиків зменшити кількість нардепів можна сміливо поставити в один ряд зі скасуванням недоторканності, законодавчою ініціативою народу і відкликанням чиновників – її включають до передвиборчих програм, але виконати не беруться. Детальніше – в огляді «Слово і Діло».

У нинішньому скликанні скоротити кількість народних депутатів обіцяла партія «Голос» і особисто Святослав Вакарчук. «450 депутатів відповідало тим 52 мільйонам населення. Зараз, коли на 20% менше людей у країні, навіщо нам далі 450 депутатів? 380 або 360 осіб, а краще всі 300. Зменшити кількість депутатів, а ці гроші передати, які ми заощадимо, на щось дуже важливе», – говорив Вакарчук перед достроковими виборами. При цьому сьогодні він і його фракція утрималися під час голосування. Ще один шанс виконати обіцянку в них буде восени.

Віктор Бондар і Віктор Балога у своїх передвиборчих програмах обіцяли скоротити чисельність нардепів до 250 осіб. Сьогодні Бондар утримався під час голосування, а Балога натиснув кнопку «проти». Можливо, компроміс – 300 нардепів – їх не влаштовує.

Зменшити кількість нардепів обіцяли кілька кандидатів у президенти України на виборах-2019: Андрій Садовий, Віталій Купрій, Олександр Шевченко, Дмитро Добродомов (усі до 300), Сергій Тарута та Ігор Смешко (до 250 осіб). Зрозуміло, що ніхто з них главою держави не став, тому виконати обіцянку не може. Така можливість є лише в депутата Тарути, але сьогодні він утримався під час голосування (правда, і в статусі нардепа таку обіцянку не давав, мабуть, готовий був це зробити тільки як президент).

Юлія Тимошенко давала таку обіцянку, балотуючись у президенти ще в 2014 році. Сьогодні як народний депутат та лідер «Батьківщини» не голосувала за попереднє схвалення змін до Конституції. Очевидно, за шість років думка Тимошенко з приводу скорочення кількості нардепів змінилася (як і в разі з Тарутою, вона в статусі нардепа таку обіцянку не давала).

У минулому скликанні ініціювати зміни до Конституції щодо зменшення кількості нардепів обіцяв Олександр Кірш. Ніякого законопроекту він зрештою не вніс, пояснивши це тим, що 300 і більше голосів для таких змін в КУ в залі немає.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко в 2014 році заявив, що після приходу до парламенту буде домагатися скорочення кількості нардепів до 200. Цікаво, що в 2018 році Ляшко вважав оптимальним 250 осіб у Верховній раді. Але, як би там не було, відповідний законопроект «радикали» не внесли і обіцянку провалили. На дострокових виборах-2019 партія Ляшка обіцяла скоротити депутатів до 250, проте до парламенту РПЛ не пройшла.

Партія «Самопоміч» на виборах-2019 в унісон зі своїм лідером Андрієм Садовим обіцяла, що в Раді буде 300 народних депутатів. Але вони 5%-й бар'єр теж не подолали.

Нагадаємо, детально подивитися результати голосування за зменшення кількості депутатів можна на нашій інфографіці.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО