У «Нафтогазі» озвучили обсяг «чорного» ринку газу

Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що обсяг «чорного» ринку газу в Україні оцінюється в 60-600 мільйонів доларів на рік.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Гордон.

«Якщо є чорний ринок інших товарів, наприклад, чорний ринок спирту, значить, при виробництві таких товарів повинен споживатися і газ. Наприклад, легко підрахувати, скільки потрібно газу для виробництва спирту, а потім підрахувати, скільки в Україні виробляється спирту відкрито і скільки при цьому споживається газу - різниця і буде те, що умовно називається лівим спиртом. Щодо чорного ринку газу оцінки дуже різні, у середньому - орієнтовно від 1 до 10% обсягу споживання на ринку. Це газ, який споживається начорно, тобто за нього сплачується готівка», – заявив він.

За його словами, весь обсяг українського ринку становить близько 30 мільйонів кубометрів.

«Відповідно, 10% - це 3 мільйони. Один кубометр коштує близько 200 доларів, тобто обсяг чорного ринку газу в Україні складає від 60 мільйонів доларів до 600 млн доларів на рік», - пояснив Вітренко.

Раніше «Нафтогаз» назвав причину скорочення транзиту газу.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз» отримає від компанії «Магістральні газопроводи України» понад 180 мільярдів гривень за передачу газотранспортної системи.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО