Зеленський запропонував обмежити продаж землі до 10 тисяч га в одні руки

Президент Володимир Зеленський вважає за можливе скоротити максимальну норму концентрації землі у одного власника до 10 тисяч га.

Про це він сказав під час відвідування села Красна Слобідка в Київській області в середу, передає Офіс президента.

«Там було питання щодо концентрації [землі в одних руках], вони (депутати Ради) від самого початку внесли цифру в 200 тисяч га. Це дуже багато. До Комітету дійшла цифра в 20 тисяч. Теж багато? [...] Тоді давайте від 1 до 10 тисяч гектарів ухвалювати рішення, на Комітеті ми запропонуємо цю цифру. Зменшимо концентрацію з 50-20 га – приберемо це», – заявив президент.

Крім того, президент заявив, що після ухвалення закону щодо земельної реформи буде певний підготовчий етап до повноцінного запуску ринку.

«Мораторій можна буде зняти тільки після ухвалення та підписання закону. А потім потрібно ще працювати з реєстрами, щоб усе було чисто. І ринок може запрацювати тільки через рік, восени. Тому що повинна бути довга підготовка до продажу землі», – зазначив Володимир Зеленський.

Також глава держави запевнив фермерів, що побоювання стосовно рейдерства після запровадження ринку землі безпідставні, оскільки держава захищатиме власників.

«Нехай люди не бояться, що забиратимуть землі, будемо захищати людей. Питання з продажем іноземцям вирішили – правки внесли», – наголосив Президент.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна рада в першому читанні ухвалила закон про відкриття ринку землі. Документом з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільгосппризначення. Землю зможуть купувати українські фізичні та юридичні особи, а також територіальні громади та держава.

Перед цим президент анонсував Всеукраїнський референдум про надання іноземцям права купувати сільгоспземлі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО