Ринок землі: чи встигнуть ухвалити закон до Нового року та що вплине

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Цілком ймовірно, що за законопроект про ринок землі проголосують у другому читанні до Нового року. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Ігор Петренко.

Політолог звернув увагу, що в інформаційному полі влада демонструє, що веде активну роботу з фермерами та розглядає дотації на те, щоб давати кредити під низькі відсотки.

За його словами, це робиться для того, щоб охолодити протистояння навколо земельного питання.

«Редагувань буде багато. Їх доведеться розглянути. Крім того, постає питання внутрішньої консолідації, оскільки група Коломойського веде свою лінію. Потрібно буде торгуватися в обмін на підтримку законопроекту», – прокоментував Петренко.

На думку політолога, також на питання вплине укладення нової програми з МВФ, надання траншу.

Політолог припустив, що в зв’язку з новорічними святами запит на протест у суспільства буде зменшуватися, тому для влади є сенс проголосувати за ринок землі в другому читанні до кінця грудня.

«Протести все одно будуть. Зокрема, з боку ОПЗЖ і «Батьківщини», оскільки Юлія Тимошенко пішла в опозицію. Однак потенціал для того, щоб ухвалити документ, є», – зауважив Ігор Петренко.

Експерт підкреслив, що на те, як вирішиться земельне питання, також вплине консолідація з позафракційними депутатами, внутрішня консолідація і торги щодо правок.

Ринок землі: вартість гектара в країнах Європи та Північної АмерикиРинок землі планують відкрити в Україні. Мінекономіки назвало приблизну вартість гектара, Слово і Діло вивчило досвід інших країн.

При цьому експерт скептично оцінив ініціативу влади про проведення референдуму щодо дозволу іноземцям купувати землю в Україні. На його думку, референдум може бути просто способом передати відповідальність.

«Яке питання поставлять, яку інформацію запустять в медіапростір, такий результат і отримають», – наголосив Ігор Петренко.

Експерт з конституційного права Олександр Москалюк у коментарі «Слово і Діло» пояснив, що референдум вигідний владі, оскільки він легітимізує будь-яке рішення: «Потім завжди можна посилатися на референдум, мовляв, народ так вирішив. Свого часу так робилося в багатьох країнах. До того ж, поки референдум готується, можна сформувати громадську думку, а нинішня українська влада показала, що вона вміє це робити».

Чи потрібно обов'язково проводити референдум про продаж землі і наскільки це відповідає Конституції – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що з цього приводу обіцяли політики і партії. Також читайте, яка вартість гектара в країнах Європи і Північної Америки.

Нагадаємо, раніше глава агропромислового комітету Верховної ради Микола Сольський поінформував, що після схвалення у другому читанні земельна реформа запуститься наприкінці 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: