Вимкнення газу через зупинку транзиту: спекуляція чи реальна загроза?

Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що в багатьох містах України виникнуть проблеми з газопостачанням в разі відмови «Газпрому» від підписання нового транзитного контракту й припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. Однак Коболєв розраховує на допомогу у вирішенні цих проблем за рахунок винесення цього питання до Стокгольмському арбітражу. В коментарі «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар пояснив, що відсутність транзитного контракту може спровокувати виникнення певних проблем, але не катастрофічного характеру.

На думку Михайла Гончара, в «Нафтогазі» трохи перебільшують ситуацію. Експерт зазначив, що в 2009 році також були проблеми, але їх вдалося подолати.

Енергетик нагадав, що взимку 2006-го в Алчевську вийшли з ладу обидві головні котельні міста – «Заводська» і «Східна». Без теплопостачання тоді залишилися близько 800 будинків – майже всі багатоповерхівки міста, це була надзвичайна ситуація.

«Нічого подібного в такому разі не відбудеться в Україні, якщо не буде контракту. Повторення Алчевська не очікується. Масових відключень від газу не буде», – констатував Гончар.

Однак енергетик висловив побоювання, що довести ситуацію до критичної можуть у штучний спосіб, оскільки російська сторона не сидить склавши руки.

Гончар звернув увагу, що, зважаючи на на кіберможливості РФ, її політичні та економічні можливості, не можна виключати штучно організований сценарій.

«В цілому ж катастрофи не передбачається. Можуть мати місце окремі точкові проблеми в якихось містах», – зазначив він.

Михайло Гончар зауважив, що навколо того, що можуть бути катастрофічні наслідки, зараз багато спекуляцій. Він звернув увагу на сюжет телеканалу Ігоря Коломойського про невеличке село на кордоні з Україною, яке отримує газ з російської ГТС.

«У сюжеті також лякали, що село залишиться без газу, якщо не підпишуть транзитний контракт», – додав він.

На його думку, інформація подається в такому світлі, а наслідки роздуваються до таких масштабів, що нібито Україна негайно й на будь-яких умовах має підписувати контракт.

«Це маніпуляції. Будь-яке місцеве керівництво також контролює ситуацію. По-перше, є резервні запаси. По-друге, розганяти лякалки – грати на користь РФ», – пояснив Михайло Гончар.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначив, що якщо сторони не домовляться, то в Україні виростуть ціни на газ, але зиму Україна переживе спокійно.

«Ціни можуть бути різними, наприклад, на січень від 10 до 14 гривень за кубометр. Далі – не прогнозовано. Не виключено, що з 1 січня, коли спецзобов'язання і гранична ціна буде скасована, ціна може стати непідйомною для більшості споживачів», – резюмував директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, коли в 2014-2019 роках всі об'єкти в Україні були з теплом.

Історія судових суперечок «Нафтогазу» і «Газпрому» – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО