Українцям пропонують страхову ціну на газ. Навіщо та чи буде економія?

Юрій Корольчукексперт з енергетики

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля готують українцям пропозицію застрахувати ціну на газ. У Кабміні розраховують, що населенню це допоможе не переплачувати за паливо в разі припинення транзиту територією України. В уряді розглядають страхову ціну в межах 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів газу. У коментарі «Слово і Діло» член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук констатував, що страхові ціни на газ не мають ніякого відношення до ціноутворення і тарифів.

На його думку, уряд долучився до гри під назвою «Покажи президенту, що ми стараємося, й тарифи будуть знижені». Першими цю гру почали в «Нафтогазі», коли влітку знизили ціни, зауважив енергетик.

Експерт нагадав, що торік ціни на газ також знижувалися, НАК цей газ також закуповував, але ціна у зимовий та літній періоди залишалася однаковою – 8,5 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

«Тоді ніякого зниження вартості газу для населення не було, хоча ціна на ринку була низькою, можна було б хоча б до 8 тисяч гривень знизити ціни. Однак не було такого завдання, щоб знижувати ціни, зараз – навпаки», – підкреслив Юрій Корольчук.

Крім того, експерт звернув увагу, що до гри долучився й Герус, позиція якого, що через зниження цін для промисловості населення теж менше платить. Хоча для населення ціни на електроенергію стабільні, зазначив він.

«Є НАК «Нафтогаз» та група Геруса-Коломойського. Наступним долучився до гри уряд, який нібито через припинення транзиту переймається за населення», – зауважив Корольчук.

За його словами, ціна на газ із транспортом буде близько 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

«Нафтогаз», імовірно, буде підвищувати ціну до рівня 8–8,5 тис. грн у січні. Ціна в розмірі 7 тис. грн – це без транспортування і розподілу. Тобто якщо економія й буде, то невелика», – зазначив енергетик.

На його думку, таке рішення хаотичне, спрямоване на демонстрацію населенню того, що влада знижує ціни і намагається постачати дешевий газ, тому що якщо не буде транзиту, то ціна на газ підвищиться до 11 тисяч гривень.

«Мовляв, ми – молодці, знижуємо ціни до 7 тисяч гривень. Однак, якщо транзит зупиниться, то хтось зазнає збитків: держава, НАК «Нафтогаз» або бюджет. Зараз кожен намагається просто продемонструвати свою ефективність», – підсумував Юрій Корольчук, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як протягом останнього року змінювалися тарифи на газ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО