Альтернатива Мінським угодам: коли на Донбас можуть відрядити миротворців

Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що альтернативою Мінським домовленостям може бути операція з підтримання миру, яка загалом не передбачена ними. Однак жодна альтернатива угодам наразі не готується. Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що під операцією з підтримання миру мається на увазі миротворча місія з підтримання миру.

«Добре, що влада вже почала допускати думку про те, що Мінським угодами потрібно шукати альтернативу», – підкреслив Дикий.

За словами експерта, Мінські домовленості давно мертві, а влада зараз гарячково намагається оживити угоди та в їх рамках врегулювати конфлікт.

«Зробити це не шляхом капітуляції перед РФ неможливо. Тому сам факт, що влада замислилася над планом Б, обнадіює», – зазначив Євген Дикий.

Експерт звернув увагу, що ідея змінити «Мінськ» на операцію з підтримання миру не нова. Це план щодо введення миротворчої місії з широким мандатом, який озвучував п'ятий президент України Петро Порошенко.

«Ідею про миротворців РФ не схвалювала протягом 5 років. Чи не розіб'ється ініціатива Пристайка зараз через позицію Кремля – велике питання», – прокоментував Дикий.

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, що питання в тому, чи надасть нам ООН «блакитні каски» в якості миротворчої місії, вирішується відповідно до статуту ООН.

За його словами, ніхто не буде змінювати статут ООН заради України. Єдина умова надання військ ООН в якості миротворчої місії – це наявність факту війни.

«Тобто ми можемо офіційно визнати факт війни, причому не так важливо, якої саме – громадянської, міжконфесійної, етнічної, релігійної, міждержавної. Просто слово «війна» є підставою для розгляду питання про «блакитні каски», – зазначив Жданов.

Крім того, Україна повинна офіційно визнати РФ стороною конфлікту, додав фахівець.

«Якщо ми офіційно говоримо, що РФ є стороною конфлікту, у нас збройний конфлікт з РФ, то згідно зі статтею 27 статуту ООН сторона конфлікту не допускається до голосування щодо вирішення питання миротворців у цьому конфлікті», – підкреслив він.

За його словами, це було б підставою для того, щоб вивести РФ з голосування.

«І тоді у нас є шанс отримати місію, але тільки за умови визнання факту війни між Україною і Росією», – резюмував військовий експерт Олег Жданов.

Відзначимо, глава МЗС стверджує, якщо під час зустрічі в Нормандському форматі сторони не досягнуть згоди, Україна може вийти з Мінських угод.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло закінченню конфлікту – на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО