Пристайко відреагував на вето Угорщини на заяву НАТО щодо України

Вадим Пристайко, міністр закордонних справ, спростував заяву голови МЗС Угорщини Петера Сійярто про те, що країна нібито блокувала рішення комісії Україна-НАТО.

Про це він заявив на брифінгу в Києві в п'ятницю, 1 листопада, передає «Європейська правда».

За словами міністра, твердження його угорського колеги Петера Сійярто про те, що вони забороняли рішення комісії Україна-НАТО, стало несподіванкою для Києва.

«Не все було зрозуміло навіть нам у МЗС – я говорю про заяви міністра Сийярто про те, що вони спочатку заблокували рішення, а потім погодилися на нього. Адже на момент приїзду до України нам передали документ як узгоджений», - розповів він.

Пристайко пояснив, що початкові переговори щодо тексту спільної заяви вели держави-члени НАТО. Українській стороні документ передали перед візитом.

За твердженням міністра, Україна не висувала ніяких додаткових вимог і не заперечувала проти «угорського» пункту, де згаданий закон «Про освіту», тому в угорської сторони не було підстав говорити про блокування.

Він також виключив блокування документу 30 жовтня, коли про це оголосили Петер Сійярто і Віктор Орбан. Тієї миті представники НАТО вже повідомили Україну, що рішення було погодженео

«Те, що написано в рішенні Комісії Україна-НАТО про захист національних меншин, відповідає тому, що ви чули неодноразово, і від президента, зокрема: ми готові виконувати рекомендації Венеціанської комісії. Тому ніякого блокування не було - ані з боку України, ані з боку Угорщини», - уточнив міністр, припустивши політичні причини заяв Угорщини.

Нагадаємо, 30 жовтня стало відомо, що Угорщина наклала вето на заяву НАТО щодо України.

Пізніше Угорщина зняла вето з заяви НАТО щодо України.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО