Глава Каталонії виступив за новий референдум про незалежність

Глава уряду Каталонії Кім Торра вважає, що необхідно провести новий референдум про незалежність регіону.

Відповідну заяву він зробив в четвер, виступаючи в парламенті Каталонії, повідомляє Reuters.

«Якщо через урни для голосування нас засудили до 100 років в'язниці, то відповідь очевидна: потрібно знову поставити урни для голосування щодо [питання] самовизначення», - заявив він. При цьому Торра підкреслив, що «суд не завадить лідеру Каталонії продовжувати просувати ініціативи, які стосуються її права на самовизначення».

«Навесні 2020 року [в ході] установчих дебатів буде можливість підтримати пропозиції, які послужать путівником для республіканської конституції, - стверджував Торра. - В ході моєї промови перед затвердженням [главою регіонального уряду] я говорив, що під час цього терміну повноважень буду рухатися ... до конституції, і більшість членів парламенту мене підтримало». «Я буду виступати за те, щоб до кінця цього терміну повноважень знову було б реалізовано право на самовизначення», - запевнив він.

У середу Конституційний суд (КС) Іспанії попередив Торре про кримінально-карані наслідки при порушенні судових постанов, пов'язаних з правом на самовизначення.

Різні акції протесту проходять в Каталонії з понеділка. Через сутички між протестувальниками та правоохоронцями постраждали вже близько 100 осіб, було завдано багатотисячні матеріальні збитки. У четвер вранці маніфестанти вже перекрили деякі дороги і залізничні колії.

Мітинги почалися після того, як Верховний суд Іспанії виніс в понеділок вердикт щодо каталонських політиків, які причетні до організації референдуму про незалежність, їх засудили до термінів до 13 років в'язниці. Деякі були визнані винними в підбурюванні до заколоту і розтраті. Максимальний термін отримав ексзаступник голови уряду автономної області Оріол Жункерас.

1 жовтня 2017 року Каталонії пройшло голосування про вихід зі складу королівства, Мадрид спочатку називав цей референдум нелегітимним і відмовлявся визнавати його результати. 27 жовтня того ж року парламент Каталонії затвердив резолюцію про проголошення незалежної республіки. У відповідь влада країни задіяла 155-ту статтю конституції, яка раніше ніколи не застосовувалася і дозволила обмежити самоврядування регіону.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО