Поліція застосувала силу проти мітингувальників в центрі Барселони

Читать на русском
У центрі Барселони тривають протести на тлі винесення вироків лідерам каталонських сепаратистів.

У центрі Барселони тривають протести на тлі винесення вироків лідерам каталонських сепаратистів. У вівторок, 15 жовтня, знову відбуваються зіткнення між мітингуючими і правоохоронцями, поліцейським довелося застосувати силу.

Демонстрація проходила біля представництва іспанського уряду в Барселоні. В ході протестів хулігани в масках кидали в правоохоронців різні предмети, в тому числі пляшки і петарди, намагалися прорвати поліцейське оточення. Щоб відтіснити мітингувальників, правоохоронцям довелося застосувати кийки.

Протестні акції також проходять і в інших містах Іспанії - в Льєйді, Жироні і Таррагоні, пише ТАСС.

14 жовтня Верховний суд Іспанії виніс вирок каталонським політикам за організацію референдуму про незалежність регіону. Найбільший термін отримав колишній віце-президент генералітету Оріол Жункерас: його засудили на 13 років за підбурювання до заколоту і розтрату. За цими статтями визнані винними ще кілька людей, але вони отримали менші терміни. Щодо ексглави женералітета Каталонії Карлеса Пучдемона був виданий європейський ордер на арешт за підбурювання до заколоту і розтрату.

У той же день на мітинги вийшли прихильники незалежності Каталонії, незадоволені рішенням суду. Незгодні намагалися блокувати роботу барселонського аеропорту Ель-Прат і перекривали вулиці міста. Поліцейським також доводилося застосовувати силу, постраждали щонайменше 37 осіб.

1 жовтня 2017 року Каталонії відбувся референдум про відокремлення від Іспанії. У ньому взяли участь понад 3 млн осіб, 90% яких виступили за незалежність регіону від королівства. 27 жовтня парламент автономії ухвалив резолюцію. Однак іспанська влада відмовилися її визнавати, розпустила місцевий уряд, взяла на себе управління Каталонією і оголосила про дострокові вибори в регіоні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: