В Іспанії затвердили нового голову Каталонії

Читать на русском
Соратник Пучдемона Хоакім Торре обраний новим главою Женералітату (уряду Каталонії). Його підтримала більшість депутатів регіонального парламенту.

Парламент Каталонії з мінімальною перевагою обрав Хоакіма Торре новим главою Женералітату.

Як повідомляє «Слово і Діло», голосування пройшло в понеділок, 14 травня, кандидатуру Торре підтримали 66 депутатів, 65 виступили проти, ще четверо утрималися від голосування, передає El Pais.

Пучдемон передумав боротися за посаду прем'єра КаталоніїКолишній голова Каталонії Карлес Пучдемон запропонував замість себе іншу кандидатуру на посаду глави регіонального уряду.

Відзначено, що Торра був обраний у другому турі, де було потрібно просте переважання голосів «за» над голосами «проти». Перший тур пройшов 12 травня, тоді політика також підтримали 66 депутатів, 65 виступили проти.

Як повідомляється, Торра вперше став депутатом парламенту Каталонії після дострокових виборів 21 грудня 2017 року. Формально він не є членом будь-якої партії, але, будучи близьким другом екс-глави Женералітату Карлеса Пучдемона, йшов на вибори за списком його руху Разом за Каталонію. Перед голосуванням щодо своєї кандидатури 14 травня Торра прямо назвав Пучдемона «легітимним главою» Женералітату і пообіцяв у разі затвердження президентом продовжити будівництво незалежної республіки.

Відзначається, що юрист за освітою і журналіст за професією Торра відомий в Каталонії як громадський діяч, входить у керівництво ряду сепаратистських асоціацій у сфері культури і політики. З 2011 по 2017 роки він займав різні пости, пов'язані з просуванням науки і культури в мерії Барселони та уряді Каталонії.

Новий глава Женералітату був призначений через майже півроку після дострокових парламентських виборів у регіоні. Попередній президент Пучдемон став одним з організаторів референдуму про незалежність Каталонії, який пройшов 1 жовтня. На ньому 90% учасників проголосували за вихід зі складу Іспанії при явці тільки 43%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: