ЗМІ опублікували текст «формули Штайнмаєра»

Текст так званої «формули Штайнмаєра», яку пропонує РФ для врегулювання ситуації на Донбасі, опублікувало російське видання КоммерсантЪ.

Згідно з текстом закон про особливий статус «набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені і проведені відповідно до конституції України і спеціальних законів України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах».

Ще у формулюванні, яке не стало документом, зазначається, що закон про особливий статус діятиме на тимчасовій основі до дня опублікування місією спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ підсумкової доповіді про вибори. Коли і якщо ОБСЄ визнає вибори відповідними всім стандартам, закон набуває чинності на постійній основі.

За даними видання, російська сторона, а також «ЛНР-ДНР» виходять з того, що текст повинен бути інтегрований як до вже ухвалений Україною до закону про особливий статус ОРДЛО, так і до Конституції країни. Україна вже заявляла, що змінювати Основний закон під особливий статус не буде.

«Формула Штайнмаєра зафіксована на папері, вона є додатком до листа, під яким стоять підписи політичних радників Нормандського формату - Суркова, Хеккера, Бонна і Єрмака. У своєму листі вони, в тому числі і Єрмак, попросили учасників контактної групи підписати узгоджену помічниками формулу. Але українська сторона вкотре не підтримала домовленостей незважаючи на узгодження тексту помічником українського президента», - сказав співрозмовник видання в адміністрації президента РФ.

Так він прокоментував відмову української делегації в Мінську підписати документ з «формулою Штайнмаєра» під час вчорашніх переговорів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на зустрічі в Мінську сторони ТКГ не дійшли згоди щодо «формули Штайнмаєра», яка є одним з варіантів вирішення ситуації на Донбасі. За словами Сайдика, сторони продовжать обговорювати імплементацію формули 1 жовтня.

Також повідомлялося, що українська сторона не має нічого проти «формули Штайнмаєра», проте висунула низку умов для її імплементації.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО