В ОБСЄ проти проведення виборів у ОРДЛО

Сьогодні немає жодних умов для проведення вільних виборів на окупованому Донбасі.

Про це голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив у інтерв'ю BBC.

За словами голови ОБСЄ, вільні вибори на Донбасі можуть відбутися тільки в системі української юрисдикції.

«Я думаю, що вільні вибори можуть пройти тільки у вільній обстановці, і звичайно, за українськими законами і при спостереженні міжнародних спостерігачів ОБСЄ, інших міжнародних організацій, тобто в системі української юрисдикції. Тільки після цього, коли ми досягнемо такої ситуації, ми зможемо організувати вибори і назвати їх вільними», - заявив Лайчак.

При цьому передувати проведенню виборів, на думку глави ОБСЄ, повинно виведення російських військ з регіону, а також встановлення Україною контролю над кордоном на Сході.

«Звичайно, про конкретні деталі повинні домовитися сторони, і оскільки Донбас є територією України, я вважаю правомірним, що вибори можна організувати тільки в такій обстановці, коли українська влада, український уряд скажуть, що атмосфера, передумови для вільних виборів. Сьогодні такої ситуації немає», - розповів Лайчак.

Як відомо, Пристайко повідомив про намір провести вибори в ОРДЛО. Пізніше він вказав, що вибори на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей повинні відбутися після того, як окупанти звільнять територію України.

Також президент Володимир Зеленський назвав умови виборів у «ЛНР-ДНР». Глава держави заявив, що вибори на непідконтрольному Донбасі пройдуть за українськими законами.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО