Чому Зеленський хоче розпустити ЦВК?

Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Намір Зеленського розпустити ЦВК — суто політичне рішення, що спричинене бажанням зміцнити свою владу.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«В ОПУ не хочуть бачити склад ЦВК, який сформований під впливом фракцій попереднього скликання. Очевидно, є намір у команди Зеленського отримати контроль над усіма інститутами влади: правоохоронними, судовими», — зауважив аналітик.

На його думку, сумнівно, що СН готується до дострокових місцевих виборів.

На його погляд, у Зеленського зараз є можливість впливати на депутатів і тримати їх під своїм контролем.

«Поки всі дружно голосують і мобілізовані, президент буде ухвалювати потрібні для нього рішення. Далі все, в тому числі питання виборів, залежатиме від рейтингу партії та Зеленського: як швидко він падатиме», — пояснив Краснопьоров.

Політолог Ігор Петренко передбачає, що ОПУ намагатиметься перезавантажити всі можливі органи і призначити максимально лояльних людей до себе.

Експерт аргументував, що фракція «Слуга народу» дуже сегментована, тому потрібно швидко провести перезапуск інституцій: НАЗК, ДБР, ЦВК та інших.

«Як довго зможуть утримувати рейтинг та контроль за такою численною фракцією, незрозуміло. Тому ОПУ використовує всі сили, щоб провести зміни «тут і зараз»», — акцентував Петренко.

Він вказав, що склад ЦВК призначений на 7 років. За його словами, це має бути запобіжником від того, щоб кожна нова влада не змінювала орган під себе.

«Тому, як на практиці реалізують розпуск ЦВК, незрозуміло. Хоча до цього складу теж є питання. Наприклад, щодо відсутності представника Оппоблока», — констатував Ігор Петренко.

Те, що намір президента Зеленського розпустити весь склад Центральної виборчої комісії абсолютно законний та дає можливість сформувати нову ЦВК ще до початку місцевих виборів, які повинні відбутися в 2020 році - «Слову і Ділу» в коментарі сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Як повідомлялося, Верховна Рада України, можливо, розгляне питання дострокового розпуску Центральної виборчої комісії завтра, 12 вересня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО