Петренко провалив обіцянку про те, що українців не позбавлятимуть власності через несплату комуналки

Міністр юстиції України Павло Петренко не виконав обіцянку, що українців не будуть позбавляти власності через несплату комунальних тарифів.

Таку обіцянку він дав 18 серпня 2016 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ніхто не буде позбавляти українців власності через несплату комунальних тарифів. Це черговий міф. Без рішення суду в принципі не можна у когось забрати приватну власність. За допомогою системи субсидій і підвищення рівня життя українців ми взагалі знімемо питання несплати по комунальних тарифах», – заявив він в ефірі одного з телеканалів.

Тим не менше, в Україні вже є прецедент, коли через борги було продано квартиру мешканця Луцька.

Нагадаємо, що 27-річний лучанин втратив двокімнатну квартиру через борг у 46 тисяч гривень. Державна виконавча служба Луцька вилучила житло та продала з електронного аукціону в травні 2016 року за 440 тисяч гривень. Після цього борг було повернуто постачальникам комунальних послуг, а решту віддали чоловікові. Колишній власник квартири оскаржив дії виконавчої служби в суді. Зараз справа розглядається у Верховному суді.

Решта українців також не застраховані від подібних випадків. Чинне законодавство передбачає, що стягнення нерухомості фізичної особи здійснюється за відсутності у неї достатніх для покриття заборгованості коштів або рухомого майна. Але ініціювати конфіскацію житла можна тільки в тому випадку, якщо заборгованість перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати.

Відзначимо, що виконавча служба може відчужувати житло тільки за наявності рішення суду. Тобто комунальне підприємство зобов'язане звернутися до суду і виграти його, перш ніж вимагати виставити квартиру боржника на продаж.

Не рятують ситуацію й субсидії та «підвищення рівня життя». На кінець травня 2019 року заборгованість населення за комунальні послуги складала понад 50 мільярдів гривень.

Враховуючи те, що українці не мають 100% гарантії у захисті він конфіскації житла через борги за ЖКП, обіцянка міністра, незадовго до відставки уряду після позачергових парламентських виборів, отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Петренко дав 128 обіцянок, з яких 80 виконав і 30 – провалив та ще 18 має реалізувати до кінця каденції.

Раніше ми писали, що міністр юстиції Павло Петренко не виконав обіцянку про те, що з 2019 року знання англійської мови буде однією з умов для призначення на державну службу.

Також ми склали топ провалених і виконаних обіцянок уряду Гройсмана.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО