Що об'єднує партію «Слуга народа» та чому можливий розкол?

Олексій Голобуцькийполітолог

«Слуга народу» зібрала дуже різних людей за цінностями й поглядами. Всім партіям це властиво, наприклад, у Партії регіонів було 187 осіб, і також усі були різними, але не діаметрально.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Олексій Голобуцький.

«Так, були якісь розмиті позиції, різні погляди, але було те, що цементувало фракцію. Наразі різниця умовно між Дубінським, Бужанським та Арахамією величезна. Бужанський чудово виглядав би в «Опозиційній платформі» Медведчука, а Арахамія органічно виглядав би в партії ЄС Порошенка. І він би не загубився там», – зазначив Голобуцький.

Партія має багато спонсорів, акціонерів, є основні. Зрозуміло, що Зеленський і його оточення, отримавши такий результат, якого, ймовірно, й самі не чекали, зрозуміли, що можуть обійтися без попутників, уточнив він.

«Попутником наразі є Коломойський, який намагається показати, що нічого такого не буде. Тому зараз почалися розмови про коаліцію з «Голосом», щоб завжди мати запасних 20 осіб на випадок, якщо Коломойський захоче вести свою гру. Наприклад, якщо його люди не голосуватимуть», – пояснив експерт.

Це свого роду натяк на те, що може статися. Не виключено, що насправді політичний інтенсив у Трускавці – не навчання законодавчим ініціативам, а пояснення депутатам того, щоб вони трималися певних рамок, додав він.

«Скуповувати депутатів абсолютно нормально для олігархів. Скільки коштує депутат-політик зі стажем? А скільки коштує новачок у політиці, який узагалі вперше потрапив до публічної сфери, наприклад, весільний фотограф? Звичайно є небезпека, що їх скуповуватимуть і на цьому все реформаторство закінчиться, якщо воно взагалі є», – підкреслив політтехнолог.

Фактично, СН об'єднує бренд і негативний порядок денний – прибрати попередню політичну еліту. Вони з цим впоралися, але майбутнє бачать по-різному. І тут виникають серйозні проблеми, наголосив він.

«Можна вирішувати через палицю, грубо кажучи. Але потрібно тримати силовий блок. Це виходило в Кучми в певний момент та частково в Януковича. Але не віриться, що це вийде в Зеленського», – резюмував Олексій Голобуцький.

Як відомо, кандидат у нардепи від «Слуги народу» Олександр Дубінський заявив, що в майбутньому парламенті він і ще кілька нардепів створять депутатську групу.

Додамо, за підсумками обробки 100% бюлетенів до ВР проходять 254 нардепи від «Слуги народу».

Раніше ми писали, яку освіту отримали нардепи VIII скликання. Детальніше – за посиланням. Подивитися, хто за професією та освітою новообрані народні депутати, можна тут.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО