Курс на позначці 25,80 грн/$. Чи надовго та що насторожує?

Василь Юрчишин

Грає сезонний фактор – як календарний, так і політичний. Дуже багато грошей приходило в Україну під одні вибори, тепер під інші.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Дуже часто в Україні фактор виборів сприяє притоку валюти та зміцненню гривні. Якщо подивитися на попередні вибори, то такий феномен також був, хоч і не в таких масштабах», – зазначив Юрчишин.

Також важливо, що в 2018 році нерезиденти прийшли на наш ринок, їх влаштувало те, що досить стабільний курс і висока прибутковість ОВДП. Цього року вони ще більше активізувалися. Крім того, в травні-червні й частково липні закінчувався аграрний маркетинговий рік. Експорт зернових, аграрної продукції був досить хорошим, уточнив він.

«Політичні баталії закінчуються. Приплив ОВДП також закінчується. Початок нового маркетингового року, багато чого залежатиме від врожаю. Є підозри, що цьогоріч врожай буде меншим, ніж два попередні роки. Тому те зміцнення, яке є зараз, незабаром припиниться й почнеться зворотний процес», – підкреслив експерт.

За його словами, вже традиційно наприкінці серпня на початку вересня гривня девальвує. З початком ділового циклу, нових імпортних контрактів, посиленою закупівлею газу нацвалюта слабшає. Є ще один фактор, який насторожує. Зокрема, заява НБУ про випуск купюри номіналом тисяча гривень.

«З одного боку, НБУ проводить заходи, спрямовані на те, щоб збільшити безготівкові розрахунки, зменшити готівку в обігу. Особливо це стосується великих, дорогих покупок. З іншого боку, НБУ вилучає дрібні купюри, монети, друкує гривні у вигляді копійки й одразу ж оголошує про друк купюри великого номіналу. Хоча якщо ми дійсно зменшуємо обіг готівки, то навіщо такі великі купюри?», – акцентував фахівець.

Є підозра, що Нацбанк має план Б. Насторожує те, що в кожному разі, восени на нас чекає більша чи менша девальвація, й те, що НБУ до цієї девальвації монетарно та психологічно готується, а це фактор ризику. Тим більше нову купюру НБУ також планує впроваджувати восени. Дуже багато непрямих чинників вказують на те, що кінець вересня-початок жовтня можуть бути неприємними для гривні, пояснив він.

«Особливо якщо врахувати виплати на цей період. Тому зворотний тренд – на ослаблення гривні – може початися в другій половині серпня й тривати до середини листопада. В такому разі курс може бути на рівні до 28 гривень за долар. Попередні роки гривня коливалася на 5-7%», – резюмував Василь Юрчишин.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років – на інфографіці.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО