Юрист пояснив, чому Зеленський не може просто не підписати Виборчий кодекс

Представник президента України у Верховній раді Руслан Стефанчук вважає, що Виборчий кодекс ухвалений із порушенням регламенту, тому в Офісі глави держави його ретельно вивчать, перш ніж президент вирішить, чи буде його підписувати. Він нагадав про те, що Виборчий кодекс був ухвалений після 17-го переголосування. Чи може президент просто не підписати ухвалений парламентом закон, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

«Просто так не підписати закон не можна. Президент має сформулювати свої зауваження та пропозиції. Якщо була порушена процедура, то президент все-таки має підписати закон, а потім звернутися до Конституційного суду з вимогою про його скасування», – пояснив юрист.

Він уточнив, що в разі, якщо від президента надходять такі зауваження та пропозиції, Верховна рада може цей закон ухвалити простою більшістю з урахування президентських поправок.

«Тоді не потрібно долати вето, адже для цього необхідно набрати дві третини голосів», – зазначив він.

До речі, спікер Верховної ради Андрій Парубій пояснив, що порушеня процедури не було: «Ми поверталися до голосування правок. Згідно з регламентом, ми маємо право. А Виборчий кодекс був проголосований одним голосуванням».

Нагадаємо, «Слово і Діло» розпитало юриста, чому новий Виборчий кодекс можуть скасувати.

Також ми писали, як голосували нардепи за Виборчий кодекс.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО