Троє ліквідаторів аварії на ЧАЕС отримали від Зеленського нагороди

Три ліквідатора аварії на Чорнобильській атомній електростанції отримали від президента України Володимира Зеленського нагороду Героя України.

Про це йдеться в повідомленні на сайті президента України, пише «Слово і Діло».

«10 липня вищу державну нагороду отримали старший інженер-механік реакторного цеху ЧАЕС в 1983-1989 роках Олексій Ананенко і старший інженер турбінного цеху атомної електростанції в 1986 році Валерій Беспалов. Нагороду начальника зміни підприємства в 1976-2005 роках Бориса Баранова, який пішов із життя у 2005 році, отримав його син Олександр», - йдеться в повідомленні.

Ліквідатори були удостоєні звання Героя України 28 червня цього року за героїзм і самовіддані дії, проявлені при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року.

«Всі троє, ризикуючи життям, запобігли можливому другий вибух на ЧАЕС. Олексій Ананенко, Валерій Беспалов і Борис Баранов спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води. Завдяки цьому вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, в результаті якого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух», - наголошується в повідомленні.

Раніше на ЧАЕС ввели в експлуатацію новий конфайнмент.

Також нагадаємо, СБУ передала ЮНЕСКО розсекречені документи про ЧАЕС.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО