ПА ОБСЄ вимагає звільнення українських моряків

Парламентська асамблея ОБСЄ закликала до невідкладного та беззастережного звільнення Росією українських моряків, захоплених біля Керченської протоки, визнавши їх військовополоненими.

Про це у вівторок, 9 липня, повідомляє «Слово і Діло».

До звільнення моряків РФ має надавати українським військовополоненим необхідну допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції, йдеться в ухваленій на 28 сесії ПА ОБСЄ Люксембурзькій декларації, до якої увійшли підтримані раніше загальними комітетами резолюції.

«Парламентська асамблея ОБСЄ... рекомендує чинному голові ОБСЄ, інститутів ОБСЄ та державам-учасникам докладати всіх зусиль і використати всі наявні інструменти для забезпечення невідкладного і беззастережного звільнення українських військовополонених, утримуваних в ув'язненні Російською Федерацією, і захоплених суден», - йдеться в пункті 16 резолюції.

Крім того, ПА ОБСЄ закликала Російську Федерацію «надавати, до тих пір, поки вони не будуть звільнені, необхідну медичну, юридичну та/або консульську допомогу українським військовополоненим згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції».

Резолюція, яка була запропонована українською делегацією і підтримана більшістю країн-учасниць ОБСЄ, чітко засуджує «неспровокований акт збройної агресії і невиправдане невідповідне застосування військової сили з боку Російської Федерації проти українських судів і членів їхніх екіпажів у нейтральних міжнародних водах Чорного моря».

Раніше в Росії висунули остаточне звинувачення 18 із 24 українських моряків.

Також нагадаємо, Волкер назвав «пропозицію» РФ по морякам пасткою.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО