Культура: що обіцяють прохідні партії в своїх передвиборчих програмах

Передвиборчі обіцянки вже впали на голови виборців, як літня злива, й спантеличили, адже розібратись, які з них реалістичні, а які – відверто популістські, досить складно. «Слово і Діло» виокремило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися, що прохідні партії обіцяють українцям з приводу розвитку культури.

Найбільш рейтингова наразі партія «Слуга народу» лаконічно обіцяє запровадити гуманітарну політику, яка сприятиме культурному, громадянському та духовному об’єднанню громадян України. Жодної дорожньої карти чи якогось більш розлогого плану, як гуманітарна політика втілюватиметься в життя, в програмі партії немає.

Ще одна програмна обіцянка партії стосується фінансування культури, але також без особливих подробиць, яким чином гроші розподілятимуться між різними сферами культури. Чи буде у фаворі кіновиробництво, чи можна сподіватися на краще фінансування бібліотекам і музеям? У програмі просто йдеться про те, що СН створить «систему підтримки української мови та культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування».

Лише одна обіцянка, дотична до теми культури, є в програмі «Оппозиційної платформи – За життя» – зупинення деградації та деінтелектуалізації країни. Яким чином це буде реалізовано, невідомо.

У «Голосі» обіцяють активно розбудовувати мережу сучасних культурних центрів у різних куточках України. Також партія Вакарчука обіцяє забезпечувати захист і розвиток культури, мови й розробляти механізми представництва в органах державної влади.

Більш конкретні обіцянки прописані в програмі «Батьківщини», навіть є одна з передвиборчої програми кандидатки в президенти на минулих виборах Юлії Тимошенко про те, що зарплата працівників культури за п’ять років буде поступово доведена до європейського рівня.

Також «Батьківщина» обіцяє, що будуть збережені позитивні тенденції збільшення видатків на фінансування культури й продовжена практика виділення достатніх коштів на фінансування українського кіно, книги, контенту на радіо та телебаченні.

При цьому в партії пояснюють, де братимуть гроші на фінансування культури: «Ухваливши закон про меценатство, ми зменшимо навантаження на державний бюджет і зробимо систему фінансування культури гнучкішою».

Найбільш розлогі обіцянки щодо культурного розвитку країни зафіксовані в програмі «Європейської солідарності». Партія декларує політику деколонізації, яка передбачає певні кроки, що стверджують українську самобутність.

В ЄС вважають, що необхідно залучати кошти на розвиток вітчизняного кіно та книговидання, запроваджувати податкові стимули для виробників та розповсюджувачів національного культурного продукту.

Гроші на розвиток вітчизняної культури в ЄС пропонують вираховувати зі створюваного або поширюваного в Україні іноземного продукту (зйомки фільмів, їх прокату, концертів, гастрольної діяльності, виставок тощо). «Держава має фінансувати або співфінансувати виробників українського культурного продукту. Розподіл державних коштів на культурні програми та проекти має відбуватися через прозорі відкриті конкурси», – йдеться в програмі партії.

Згадується в програмі й необхідність розвивати культуру нацменшин: «Хоча підтримка та розвиток спільної національної символьної основи (мови, системи цінностей, культурної спадщини) є пріоритетом культурної політики, держава має створити рівні умови та гарантії розвитку культури національних меншин».

Також ЄС обіцяє розвивати міжвідомчу програма дій і заходів із національно-патріотичного виховання, яка включатиме в себе популяризацію історії України, в тому числі героїчної, Збройних сил, героїв української національно-визвольної боротьби та російсько-української війни.

Партія Смешка «Сила і честь», яка за рейтингами перебуває на межі прохідного бар’єру до Ради, в своїй програмі не має прямих обіцянок щодо розвитку культури. Хіба що є обіцянка забезпечити національну консолідацію суспільства та створити рівні умови для розвитку всіх національностей, що населяють Україну.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють політичні партії з приводу зарплат українців.

Також «Слово і Діло» подивилось, як виконували програмні обіцянки депутати-списочники під час роботи Ради VIII скликання.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО