Регіональний статус для російської мови: навіщо в АП обіцяють те, чого ніхто не просить

Петро Олещукполітичний експерт

Мабуть, можна обіцяти що завгодно під час війни з метою деморалізації противника. Власне, Росія це робила й робить постійно, беручи території часто «без бою». Проте при цьому не можна забувати за жодних обставин, що Росія прийшла сюди зовсім не заради російської мови та її захисту.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«РФ байдуже на все це. Саме тому вони не «захищають» російську мову в Середній Азії, в цьому хиткому регіоні будь-які рухи можуть бути використані Китаєм, який і так «підминає» під себе сусідів», – зазначив Олещук.

Крім того, він звернув увагу, що питання мови ніколи не порушувалося росіянами як ключове.

«Вони, звісно, періодично згадують про мову в контексті «наших б'ють», але вимоги в них інші й конкретні: їм потрібні гарантії присутності в Україні та гарантії визначального впливу на Україну. Їм не потрібно «просто російську мову в Донецьку». Їм потрібні: республіки, «народні міліції», право «геополітичного вето», – підкреслив експерт.

Якщо вони це все отримають, то їм, загалом, не дуже принципово, який статус матиме російська. Зрештою, вона тоді продовжить своє проникнення через ЗМІ, додав він.

«Невже когось влаштує ситуація «в Донецьку – російська, у Львові – українська, а Київ – десь посередині»? Очевидно, ні», – уточнив політолог.

Він пояснив, що в Україні відсутні регіони з чіткою лінгвістичною ситуацією. Всі регіони – мішанина російської, української та всіх форм суржиків і діалектів. І мова тут часто є не засобом комунікації, а способом ідентифікації.

«Якщо поспілкуватися з «русскомірцем», то для нього Київ – російське місто, Львів – російське місто тощо. Й там має бути скрізь російська. Навіщо обіцяти те, чого від тебе, власне, ніхто не просить? Так, можна заробити певні політичні бали, й на сході – також. Але війна зовсім не про це, це чиста геополітика», – резюмував Петро Олещук.

Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Богдан пропонує регіональний статус для російської мови на Донбасі.

Які рішення команди Зеленського викликають сумніви в юристів – за посиланням.

Також пропонуємо подивитись, як шостий президент працював у свій перший місяць каденції: скільки нових обіцянок дав, скільки обіцянок виконав, а скільки – провалив.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО