Референдум про мирні домовленості з РФ: навіщо він потрібен

Микола Давидюкполітолог
Олег Саакянполітолог

Команда Володимира Зеленського розглядала можливість проведення референдуму щодо мирних домовленостей із Російською Федерацією. Це виглядає маніпулятивно.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Микола Давидюк, передає «Слово і Діло».

«Це рішення виглядає дуже маніпулятивним. По-перше, таким чином новообраний президент може маніпулювати політиками, щоб депутати були зайняті справами, а саме рішення не імплементувати», – зазначив Давидюк.

По-друге, це намагання загорнути рішення в референдумні обгортки, додав він.

«Це означатиме, що Зеленський гратиме на маніпуляціях і намагатиметься за допомогою консенсусу олігархів, які віддали йому свої медіа, зробити все можливе для того, щоб протягнути потрібні йому, а не Україні, рішення», – пояснив експерт.

На превеликий жаль, Україна не часто практикувала проведення референдумів, тому будь-яке питання щодо нього розглядається насторожено, радикально та з певним скепсисом, уточнив він.

«Наразі референдум – це просто намагання закритися від рішень, які можуть завдати великих збитків країні», – підкреслив Давидюк.

У коментарі «Слову і Ділу» політолог Олег Саакян зазначив, що проведення референдуму – безвідповідальна ідея.

З одного боку, в умовах кризи довіри це демонструє неспроможність еліти ухвалювати рішення, акцентував він.

«Це перекладання відповідальності на суспільство. Відповідно, це спроба перевести українсько-російську війну на внутрішнє громадянське протистояння. Грубо кажучи, нехай люди чубляться, а не ми», – пояснив Саакян.

Додамо, сам Зеленський заявив, що винесення питання про укладення мирних домовленостей із Росією на референдум не має законодавчої ініціативи, це спосіб з’ясувати думку суспільства.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме «інформаційну війну» для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО