У Зеленського знову розповіли про вибори за відкритими списками

Позиція президента України Володимира Зеленського полягає в тому, що вибори мають відбуватися за відкритими списками.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив представник президента у Верховній раді Руслан Стефанчук, йдеться на сайті президента.

Стефанчук зазначив, що під час консультацій 21 травня Зеленський та лідери фракцій погодили компромісне рішення - підтримати зміни до чинного закону про вибори народних депутатів, які скасовують мажоритарну систему та зменшують прохідний бар’єр до 3%.

«Це європейська практика, і це дає можливість громадянам, які обирають майбутній парламент, більш чітко й детально ознайомитися з тими людьми, які йдуть у партіях. І дати кредит довіри саме тим, хто, на їхню думку, зможе найбільш адекватно представити їх у законодавчому органі», - зазначив Руслан Стефанчук.

Представник Зеленського додав, що депутати проігнорували попередні домовленості й провалили голосування, мотивуючи це тим, що вони хочуть відкритих списків.

Він також висловив сподівання на те, що партії дадуть громадянам можливість ознайомитися зі своїми списками і вплинути на вибір кандидатів на депутатський мандат настільки, наскільки це дозволяє чинне законодавство.

Водночас, у тексті пояснювальної записки до президентського законопроекту перехід на відкриті списки перед проведенням липневих парламентських виборів називають неможливим. Тобто, слова Стефанчука різко розходяться з документами, поданими до законопроекту Володимира Зеленського «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України».

«Варто відзначити, що дострокове припинення повноважень Верховної ради України та 60-денний строк для обрання нового складу парламенту не залишає шансів на впровадження цієї системи на позачергових виборах народних депутатів України», - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, Зеленський подав до ВР законопроект, у якому пропонує провести вибори за закритими списками. Однак, Рада відмовилась ставити цей законопроект навіть на порядок денний.

Як відомо, під час інавгурації Зеленський заявив, що розпускає Верховну раду і дає їй два місяці на прийняття важливих для країни законопроектів. Зокрема, закону про скасування депутатської недоторканності, про імпічмент.

«Слово і Діло» вивчало, чим відрізняються законопроекти Зеленського та парламентарів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО