Апеляційний суд звільнив Заману з-під варти

24 травня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу адвокатів колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-полковника Володимира Замани і скасував рішення Печерського районного суду Києва, згідно з яким Замана повинен був утримуватися під вартою до 17 червня включно.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує«ГОРДОН».

Генерал-полковника відпустили під особисте зобов'язання із зали судових засідань.

Повний текст рішення суду буде оголошено 29 травня о 16.00.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року Замані повідомили про підозру в державній зраді. За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, Замана низкою своїх наказів позбавив українську державу основної ударної сили Збройних сил - протиповітряної оборони. Через директиви екс-глави Генштабу на початок анексії Криму в Україні не було обліку військовослужбовців, які підлягають призову в разі військових дій, підкреслив військовий прокурор. Він також заявив, що в особовій справі Замани були сфальсифіковані дані про присягу на вірність народу України.

Замана у відповідь сказав, що давав присягу в 1993 році, коли прибув служити в ЗСУ. За словами генерал-полковника, він скорочував тільки ті підрозділи, в яких армія не потребувала, назвавши текст підозри «нісенітницею».

Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що реформа структури ЗСУ, яку провів Замана, фактично «готувала анексію Криму». За його словами, саме Замана видав директиву, якою підпорядкував керівнику Військово-морських сил, адміралу Юрію Ільїну, підозрюваному в Україні в державній зраді, всі частини тактичної групи «Крим» ВСУ. Генпрокурор підкреслив, що такі дії паралізували опір українських військовослужбовців російській агресії.

26 лютого Замана був заарештований. За минулі три місяці екс-начальнику Генштабу Печерський райсуд тричі продовжував утримання під вартою, останній раз - до 17 червня включно.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО