Луценко розповів подробиці затримання Замани

Читать на русском
Правоохоронці затримали колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил України Володимира Заману.

Колишньому начальнику Генерального штабу ЗСУ Володимиру Замані повідомили про підозру у державній зраді. За даними слідства, Замана «здійснив дії зі зменшення майже на 5 тисяч боєздатних військовослужбовців».

Про це повідомив Головний військовий прокурор Володимир Матіос під час брифінгу у Києві, пише «Слово і Діло».

За рік СБУ затримала понад 50 підозрюваних у держзрадіУ 2018 СБУ було затримана 46 громадян, які є підозрюваними у державній зраді. Про це повідомив представник контррозвідки СБУ Володимир Нестюк.

«Так, станом на 31 грудня 2012 року у ЗСУ передбачалося залишити всього 179 тисяч 354 особи, з них військовослужбовців за призначенням і несенням військової служби 131 тисячі 952 особи. Однак внаслідок особисто підписаних Заманою директив загалом зі Збройних сил України підлягало скороченню на 4646 осіб більше, ніж передбачалося Законом України про чисельність ЗСУ на 2012 рік», — наголосив Матіос.

Також за наказами Замани були розформовані військові частини, зокрема 19 авіаційних частин, що нібито позбавили державу протиповітряної оборони.

За словами Матіоса, у 2013 році Замана скоротив війська на майже 17 тисяч осіб і розформував понад 70 військових частин.

Також колишній начальник Генштабу у 2014 році не привів війська у бойову готовність напередодні російської агресії, хоча нібито знав про її підготовку.

Як повідомив генпрокурор Юрій Луценко, «Замана видав директиву, якою підпорядкував керівнику Військово-Морських сил (адміралу Ільїну) всі частини тактичної групи «Крим» ЗСУ, що фактично паралізувало опір українських військовослужбовців у час російської агресії».

Він додав, що до Печерського суду Києва направили клопотання про арешт підозрюваного. Засідання має відбутися сьогодні, 25 лютого.

Нагадаємо, раніше СБУ заявляли, що викрили агентурну мережу Генштабу збройних сил РФ, які планували заходи щодо дестабілізації в Україні. Встановлено, що вони були завербований кадровим співробітником Генштабу ВС РФ у Севастополі. Крім того, затримані неодноразово виїжджав в анексований Крим для проведення агентурних зустрічей.

Також 20 грудня Служба безпеки України повідомляла про викриття і затримання трьох агентурно-бойових груп російської військової розвідки на сході країни. У спецслужбі пообіцяли оприлюднити деталі спецоперації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: