Дата інавгурації Зеленського: на які законодавчі правки можуть піти нардепи

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Фігурують три дати – 19, 20 та 28 травня. Дається 30 днів, тобто не пізніше ніж 2 червня має відбутися церемонія.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» нагадав політолог Ігор Петренко.

«Сумнівно, що інавгурація може відбутися на початку червня. Найбільш обговорювана дата – 28 травня. БПП, НФ і частина нардепів від інших фракцій можуть проголосувати за інавгурацію цього дняь. Так вони ставлять у найбільш незручне становище Зеленського з того, що можуть у контексті розпуску парламенту», – зазначив Петренко.

Він не виключив, що можуть проголосувати й раніше, але якщо будуть якісь домовленості між нардепами. Наприклад, якщо домовляться й внесуть до законодавства зміни. Зокрема, опустять прохідний бар'єр до 3%, приберуть мажоритарку, зроблять пропорційну систему голосування, навіть без відкритих списків.

«Якщо внесуть мінімальні правки, то це буде вигідно багатьом. Грубо кажучи, депутати вже не боятимуться розпуску, а просто створять максимально комфортні умови для себе», – уточнив експерт.

Щодо дати 19 травня, то, на його думку, аргумент про те, що це день жалоби, тому варто перенести інавгурацію, сумнівний.

«По-перше, це не помпезна подія. Ми не обираємо батька нації, не буде жодних масових гулянь, феєрверків. По-друге, можна і в інші дні знайти якісь зачіпки, церковні свята та інше, якщо так підходити», – підкреслив політолог.

Поки 19 травня залишається на порядку денному, оскільки на ньому наполягає Зеленський, але також можливий компромісний варіант і з 20 травня, додав він.

«Поки це питання домовленостей. Наразі з настроїв парламентарів видно, що 28 травня – найбільш зручна дата», – резюмував Ігор Петренко.

Особливості проведення інавгурацій п'яти президентів України – на нашій інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав Петро Порошенко.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО