Мельничук передумав і підтримав проект закону, який передбачає рекламу українською мовою

Народний депутат України Сергій Мельничук пообіцяв утриматися на голосуванні за проект закону, який, серед іншого, передбачав, що реклама в Україні має бути лише українською мовою.

Таку обіцянку він дав 26 червня 2018 року в ефірі телеканалу NewsOne, нагадує «Слово і Діло». На запитання ведучої, чи голосуватиме нардеп «за рекламу лише українською», Мельничук відповів: «Я утримаюся».

Свою позицію він пояснив тим, що не варто загострювати питання мови.

«Щоб об’єднати суспільство, особливо в теперішній час, загострення питань мови не стоїть дуже гостро, й популістські законопроекти, які лунають, знову ж таки, щоб розколоти суспільство або загострити себе на фоні майбутньої виборчої кампанії, – це голий популізм. Але він усе-таки вносить розкол у країні. Так, українська мова – державна, й ми маємо робити все для того, щоб її популяризувати, але це потрібно робити не такими радикальними шляхами», – пояснив він.

Нагадаємо, що норму про обов'язкову рекламу українською мовою містив законопроект про статус державної мови.

Відзначимо, що до розгляду законопроекту в другому читанні нардепи приступили 28 лютого 2019 року. Парламент розглядав поправки до мовного закону чотири пленарних тижні й ухвалив його 25 квітня 2019 року 278 голосами.

Документ передбачає, зокрема, створення Національної комісії зі стандартів державної мови. Також передбачається застосування української мови в публічних сферах, у тому числі у сфері культури, на телебаченні та радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, в книговиданні та книгорозповсюдженні, а також у рекламі, при виготовленні вивісок і табличок.

Народний депутат Сергій Мельничук підтримав цей законопроект, хоча раніше обіцяв утриматися при голосуванні. Тому його обіцянка отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Мельничук дав 40 обіцянок, з яких 8 виконав, а 24 – провалив.

Раніше ми писали, як виконує обіцянки народний депутат Сергій Мельничук.

Як голосували нардепи за проект закону про державну мову, дивіться на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО