Трибунал ОНН: Україна озвучила свої вимоги до РФ

На слуханнях Міжнародного трибуналу ООН у справі українських моряків Київ зажадає зобов'язати Росію негайно звільнити військово-морські судна й екіпажі.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила прес-секретар МЗС України Катерина Зеленко, передає УНН.

«Щодо усних слухань міжнародного трибуналу: 10 травня за європейським часом з 10:00 до 13:00 в місті Гамбург відбудуться відкриті усні слухання у справі про імунітет трьох військових кораблів і 24 членів їхніх екіпажів, які були незаконно захоплені Російською Федерацією 25 листопада минулого року в Чорному морі», - сказала Зеленко.

За її словами, під час слухань делегація України представить свою позицію на запит про застосування тимчасових заходів, які були спрямовані в міжнародний трибунал з морського права 15 квітня цього року. Від імені України як агент виступатиме заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, також професор з міжнародного права і представники юридичної компанії. До складу делегації входять також представники МЗС, Військово-морських сил Збройних сил України, адвокати.

«Делегація звернеться до міжнародного трибуналу з вимогою зобов'язати РФ негайно звільнити наші військово-морські судна і їхні екіпажі, оскільки судна і військовослужбовці мають імунітет відповідно до Конвенції ООН з морського права, не можуть бути законно затримані, утримані і піддані суду з боку РФ» , - зазначила прес-секретар МЗС.

«Хочу наголосити - той факт, що РФ відмовилася брати участь в усних слуханнях, абсолютно не впливає на легітимність процесу. Відповідно до Конвенції з морського права, неучасть відповідача у справі не означає зупинення судових процесів, ні звільнення відповідача від обов'язку виконувати рішення міжнародного трибуналу з морського права», - додала Зеленко.

Нагадаємо, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права з проханням ввести заходи проти Росії і з вимогою звільнити три корабля і 24 військовослужбовців, які були захоплені у Керченської протоки.

У свою чергу МЗС РФ звинуватив Україну в «недобросовісності». У Москві вважають, що Київ використовує ситуацію з захопленням кораблів «у внутрішньополітичних цілях». Також російська сторона вважає, що «Міжнародний трибунал з морського права не володіє юрисдикцією для розгляду керченського інциденту».

Також 3 травня стало відомо, що Росія не братиме участі в слуханнях у справі про імунітет українських кораблів та членів їх екіпажів в Міжнародному трибуналі з морського права, який призначено на 10-11 травня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО