Скасування призову: чи зможе Зеленський реформувати оборонку

Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Радник Зеленського з військових питань Іван Апаршин назвав сім головних позицій у секторі оборони та нацбезпеки: скасування призову, відкритий бюджет Міноборони, перегляд кадрів, соціальна допомога військовослужбовцям, реформа «Укроборонпрому», співпраця з НАТО та ЄС, кримінальна відповідальність винних за Дебальцеве та Іловайськ.

Експерт із питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия в своєму блозі зазначив, що якщо розглядати перший пункт – скасування призову, то чисельність армії без призовників зменшиться на 30-40 тис.

«Потрібно мати на увазі, що у військовому бюджеті закладена велика сума, яка витрачається на призовників, більшість з яких не воюють на передовій», – підкреслив він.

Відповідно, це фінансові збитки для оборони, уточнив експерт.

«Офіцери тренують їх не як воїнів, а як призовників. Тоді навіщо подібний концепт узагалі потрібен? Ба більше, ці офіцери набагато потрібніші на фронті», – додав він.

Територіальна оборона – 43 територіальних батальйони (15-20 тис. осіб) – розміщені на всій території України. Вони прикріплені до своїх областей, їх основне завдання – захищати ці області. Батальйони не беруть участі у війні, не виконуючи істотних функцій, акцентував Джанашия.

За його словами, країни НАТО та ЄС відмовилися від цього концепту після Другої світової війни через його неефективність. Сили територіальної оборони замінили на мобільні бригади.

«У територіальних батальйонах в Україні немає необхідності. Це даремні фінансові витрати, витрати людських ресурсів, спорядження, зброї та бойових машин», – констатував він.

Нинішню ситуацію в секторі озброєння можна назвати одним словом – монополія. Вона має бути усунена й замінена здоровою конкуренцією. «Укроборонпром» має бути ліквідований, але перед цим обов’язково потрібно провести повний аудит як усього майна корпорації, так і всіх справ та операцій, проведених за період існування, наголосив фахівець.

«Військові підприємства мають стати бізнес-структурами, які вироблятимуть продукцію й конкуруватимуть одне з одним без підтримки держави. Більшість країн Заходу засвоїла цей урок ще за часів Першої світової війни. Так, у Великій Британії військове машинобудування передали в руки приватних підприємців, незалежних від держави», – пояснив він.

За його словами, до сьогодні лише країни радянського табору підтримують концепт заангажованості держави, що стоїть за спиною всіх військових підприємств.

«Коли держава керує підприємством, воно стає бюджетним і зникає необхідність поспіху та якості виконання послуг, як і необхідність нововведеннь. Все те, чим може похвалитися лише конкуруюча система», – резюмував Іраклій Джанашия.

Докладніше про те, до чого призведе ліквідація «Укроборонпрому», – в авторському матеріалі.

Також нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося в програмних обіцянках Зеленського.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО