Спостерігачі Європарламенту не бачать втручання РФ у вибори в Україні

Спостерігачі Європарламенту за виборами в Україні не можуть сказати, що Росія робить істотний вплив на вибори в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила глава місії спостерігачів Європарламенту Ребекка Хармс в інтерв'ю європейському виданню Politico в п'ятницю, 19 квітня.

«Росія використовує свої ЗМІ для руйнівної пропаганди проти Києва. Але ні я, ні інші спостерігачі не можемо сказати, що це сильно вплинуло на вибори», - сказала вона.

За словами Хармс, завдяки допомозі ЄС Україна добре підготовлена до боротьби з можливими кібератаками. При цьому додала, що «Україна не використовує всі засоби оцифровки, використовувані в інших країнах на виборах» через побоювання, що комп'ютери, які використовуються при підрахунках, можуть бути зламані.

Також депутат Європарламенту зазначила, що вона менше турбується про те, щоб у неділю було вільне і чесне голосування, ніж про політичний клімат у країні. Вона зазначила, що основна місія спостерігачів полягає в тому, щоб «знову вивчити кампанію».

«Кампанія була не тим, чого я хотіла б для України, - чесної боротьби. Ми стали свідками дуже злої політичної боротьби. Це справедливо відносно всіх суперників», - сказала Хармс.

Характеризуючи ситуацію напередодні другого туру, глава місії спостерігачів Європарламенту повідомила, що у неї «склалося враження: є величезне розчарування і розчарування результатами останніх п'яти років, і це може призвести до того, що старі еліти будуть відсторонені».

У той же час, характеризуючи незрозумілого Європі кандидата в президенти Володимира Зеленського, вона повідомила: «Ця людина - швидше, проекційний екран, ніж політик, який може розповісти людям, як він хоче керувати Україною». Його успіх в першому турі вона назвала «результатом розчарування і покладання надій на кандидата без програми».

У той же час, вона акцентувала, що в першому турі українських виборів всі спостерігачі констатували вільне і чесне волевиявлення.

Нагадаємо, у першому турі Зеленського підтримали 30,24% виборців, а Порошенка - 15,95%.

Другий тур президентських виборів, в якому візьмуть участь Петро Порошенко та Володимир Зеленський, відбудеться 21 квітня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО