На виборах президента порушень було менше, ніж у 2014 році – ОПОРА

На виборах президента України відзначається тенденція до зниження кількості порушень виборчого законодавства.

Про це повідомила координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на брифінгу в Києві, передає «Слово і Діло» в понеділок, 1 квітня.

«Ми відзначаємо позитивну тенденцію в порівнянні навіть з президентськими виборами 2014 року. Тобто кількісні показники порушень і їхня територіальна приналежність, процентна репрезентація в межах України менше, ніж ми фіксували в 2014 році», - сказала Айвазовська.

Говорячи про зафіксовані порушення, в ОПОРІ розповіли, що процедурні порушення про проведення ранкового засідання ДВК фіксувалися на 16% ділянок, тоді як в 2014 році це було на 20% ділянках. Недопуск спостерігачів на ранкове засідання зафіксували на 0,5% ділянках, тоді як у 2014 році - майже на 5%.

«Негативна тенденція під час голосування - це фактично розголошення таємниці волевиявлення і фотографування виборчого бюлетеню. Показники в цілому по країні в 2019 році більші, ніж були в 2014 році», - додала Айвазовська.

За її словами, такі факти спостерігачі зафіксували на 10% ділянок.

За даними ОПОРИ, під час підрахунку голосів процедурних порушень було небагато. В організації констатують, що лише на 3% дільниць є скарги.

Разом з тим Айвазовська зазначила, що оприлюднена Центральною виборчою комісією явка відповідає дійсності - за даними ОПОРИ, вона склала 63,2%.

Підсумовуючи, координатор громадянської мережі підкреслила, що вибори відбувся з мінімальною кількістю порушень.

«Нам би дуже хотілося, щоб другий тур голосування з точки зору процедур і дотримання закону, як мінімум був не на гіршому рівні», - сказала Айвазовська.

Раніше повідомлялося, що в ЦВК заявили про початок підготовки до другого туру виборів президента.

Також нагадаємо, поліція відкрила десятки проваджень про порушення на виборах.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО