Європарламент закликав країни ЄС зупинити «Північний потік-2»

Європарламент вважає за необхідне звернути проект будівництва газопроводу Північний потік - 2.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться у схваленій у вівторок доповіді ЄП Про політичні відносини між Європейським Союзом і Росією. Трансляція засідань пленарної сесії ведеться зі Страсбурга на сайті організації.

«Європарламент підкреслює, що наразі Євросоюз є головним торговим партнером Росії і що ЄС збереже свою позицію в якості ключового економічного партнера в доступному для огляду майбутньому. Але в той же час він вказує на те, що газопровід Північний потік - 2 підсилює залежність ЄС від поставок російського газу, що ставить під загрозу внутрішній ринок ЄС і не відповідає положенням енергетичної політики ЄС та її стратегічним інтересам - і тому повинен бути зупинений», - йдеться в тексті доповіді.

Також Європарламент «шкодує з приводу політики Росії, що виражається у використанні її енергетичних ресурсів в якості політичного інструменту для надання, підтримки і посилення свого політичного впливу і тиску на зону, яку РФ вважає своєю сферою впливу. А також для впливу на кінцевих споживачів».

При цьому в доповіді наголошується, що «ніякі нові проекти не повинні здійснюватися без попередньої юридичної оцінки їх правової відповідності із законодавством ЄС та узгодженим політичним пріоритетам».

У документі наголошується також, що Євросоюз «залишається прихильним завершення проекту створення Європейського енергетичного союзу і задачі забезпечення диверсифікації своїх енергоресурсів».

Також у тексті говориться, що «існує потреба у створенні більш надійної і більш стратегічної енергетичної інфраструктури в Євросоюзі, його державах-членах і в країнах Східного партнерства з тим, щоб підвищити їх стійкість до російських гібридних дій».

Європарламент «підтримує якнайшвидше завершення формування інтегрованого Європейського енергетичного союзу, який в майбутньому включатиме східних партнерів», вказується в документі.

Крім того, в ухваленій доповіді говориться, що Європарламент більше не розглядає Росію як стратегічного партнера.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що США готують санкції проти Північного потоку-2. У Кремлі загрози США назвали «рекетом» і заявили про спроби недобросовісної конкуренції.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО