Європарламент відмовився від Росії як від стратегічного партнера

Читать на русском
Європарламент більше не розглядає Росію як стратегічного партнера. Євродепутати закликали переглянути Угоду про партнерство та співробітництво (УПС), підписану в 1994 році.

Європейський парламент схвалив резолюцію про стан політичних відносин ЄС-Росія, в якій говориться, що Угода про партнерство і співробітництво 1994 року потребує перегляду.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на документ.

Комітет Європарламенту схвалив резолюцію щодо РФВзаємодію з Росією хочуть обмежити сферами, що представляють спільний інтерес, продовжити дію антиросійських санкцій і зупинити Північний потік-2.

У тексті резолюції наголошується, що незаконна окупація Росією і анексія Криму, її пряме і непряме участь у збройних конфліктах в східній частині України та її постійне порушення територіальної цілісності Грузії і Молдови являють собою умисне порушення міжнародного права.

Європарламент підкреслює, що ЄС не може повернутися до business as usual до тих пір, поки Росія повністю не виконає Мінські угоди і не відновить територіальну цілісність України.

В документі йдеться, що в нинішніх умовах Росію більше не можна вважати «стратегічним партнером», оскільки принципи Угоди про партнерство і співробітництво (УПС) більш не дотримуються і тому СПС слід переглянути.

Європарламент вважає, що основою для відносин між ЄС і Росією повинні стати повна повага до міжнародного права, демократичних принципів, прав людини і верховенства закону.

Нагадаємо, в Європейському союзі готуються до можливих спроб Росії втрутитися у вибори в Європарламент. Зокрема, ЄС розробляє систему попередження про інформаційні атаки і боротьби з пропагандою ззовні. Глава американської компанії FireEye Бен Рід, що займається кібербезпекою, заявив, що почастішали спроби атак на європейські держструктури і медіа за останні півроку.

Як повідомлялося, посли країн Європейського союзу погодили санкції проти восьми громадян Російської Федерації, відповідальних за атаку на українські кораблі в Керченській протоці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: