Вибори-2019: хто потрапить до другого туру та в чому загроза для Зеленського

Петро Охотінполіттехнолог

У другому турі президентських виборів нинішній глава держави Петро Порошенко програє лідеру партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та шоумену Володимиру Зеленському, який, своєю чергою, перемагає Тимошенко. Так, у парі Порошенко-Тимошенко нинішній президент набирає 18,9%, а Тимошенко – 27%. Зеленському (39,6%) в другому турі Порошенко програє, набираючи 18,1%. Такими були результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 31 січня до 10 лютого 2019 року.

Політтехнолог Петро Охотін зазначив, що як би не подобалися такі дані штабам різних кандидатів, їм можна довіряти, оскільки КМІС – одна з організацій, які слідкують за своєю репутацією, не залежать від політичних замовлень і мають багато замовлень для міжнародних організацій.

«Зеленський – своєрідний джокер, який різко увірвався в українське електоральне поле. Суто технологічно в нього найменший антирейтинг з усіх кандидатів і високий рівень впізнаваності», – підкреслив Охотін.

За його словами, він грає на тому, на чому грали різні політичні рухи в інших країнах. Наприклад, в Іспанії свого часу великого успіху досягнув рух Podemos, в Італії – «Рух п'яти зірок».

«Це партії, які не були створені професійними політиками, але говорили зрозумілою народу мовою. Зеленський експлуатує цей же інструментарій», – уточнив політтехнолог.

На його думку, основною загрозою для Зеленського є вихід із віртуального поля в реальний світ. Поки артист говорить абстрактні речі, то здається «своїм хлопцем» для всіх. Коли з'являються гострі запитання, наприклад, щодо міжнародної політики, люди, які бачать помилки з його боку, починають відходити від нього.

Імовірно, до другого туру вийдуть Зеленський і Тимошенко, додав експерт.

«По-перше, вони йдуть разом у рейтингах. Відрив між Порошенком і Тимошенко зберігається на користь Тимошенко. Зеленський лідирує, що не дивно», – підкреслив він.

Окрім того, можуть виявитися марними сподівання на те, що виборець Зеленського не дійде до дільниць, акцентував фахівець.

«Якщо Зеленському не вдасться потрапити в якийсь страшний скандал, то цього разу виборець може прийти. Хоча б для того, щоб показати свій протест». – пояснив він.

За його словами, Порошенку до другого туру складно потрапити через високий антирейтинг, є багато невиконаних обіцянок.

«До того ж Порошенко починає робити помилки, характерні для пізнього Януковича. Йдеться про скандал зі спробою заборонити «Слугу народу-3» та спробу втягнути ветеранів АТО в скандал щодо Зеленського. Зрозуміло, які задачі ставилися перед виконавцями, але якщо Порошенко йде на такі кроки, щоб зберегти себе, то це вже грубі помилки», – резюмував Петро Охотін.

«Слово і Діло» зібрало передвиборчі обіцянки з програм Зеленського, Тимошенко та Порошенка. Дізнатися, кому яка обіцянка належить, ви зможете, пройшовши тест.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, переглянути біографію та програму.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО