Депутати відкрили десяту сесію парламенту: що потрібно встигнути до виборів

Олександр Палійполітичний експерт
Руслан Бортникполітолог

До президентських виборів депутати, ймовірно, зосередяться на двох аспектах, перший з яких стосується внесення змін до Конституції щодо закріплення курсу в ЄС і НАТО.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Палій, оцінюючи початок роботи десятої сесії парламенту.

«До виборів мають внести зміни до Конституції щодо закріплення курсу України в ЄС і НАТО. По-друге, увага буде зосереджена на економічних питаннях і реформах, пов’язаних із дерегуляцією, бізнесом. Уряд найближчим часом має розглянути низку законопроектів», – зазначив Палій.

Попри побоювання, що перед виборами не слід нічого прогресивного чекати від нардепів, все ж деякі реформи можна ухвалити і в передвиборчий період. Політики чудово розуміють, що є зміни, які для них також можуть бути позитивними напередодні виборів, уточнив він.

«Деякі реформи можуть бути популярними, тому й отримають більшість під час голосування. Наприклад, послаблення тиску на підприємницьку діяльність, різні дерегуляційні зміни. Тому тут, мабуть, перешкод не буде. Складно буде зі змінами на кшталт підвищення цін на газ тощо. Але підняття вже відбулося, схожих речей зараз не буде», – пояснив політолог.

скоріш за все, цього четверга ухвалять зміни до Конституції щодо НАТО, додав він.

Загалом, на його думку, депутати чудово розуміють, що йдуть на вибори дружним натовпом, тому якась гостра конфліктність малоймовірна.

Своєю чергою політолог Руслан Бортник зазначив, що анонс, який зробив Парубій щодо планів на 10-ту сесію, зокрема мовний закон і курс у Конституції в ЄС і НАТО, говорить про те, що команда влади намагатиметься й надалі нав'язувати свої питання парламенту.

«Команда влади забиватиме гуманітарними питаннями увагу, щоб суспільство не ставило запитань про корупцію, тарифи й ціни», – підкреслив він.

За що фракції та групи готові голосувати 5-8 лютого – за посиланням.

Також ми з'ясували, хто з депутатів підготував більше за всіх законопроектів під час 9-ї сесії Ради.

Підсумки роботи 9-ї сесії Ради – на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО