Суд обмежив підозрюваним строки для ознайомлення з «газовою справою Дубневичів»

Суд обмежив до 29 березня строки ознайомлення з матеріалами розслідування детективів Національного антикорупційного бюро для підозрюваних у так званій «газовій справі Дубневичів».

Таке рішення ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Світлана Кушнір за результатами розгляду відповідного клопотання детектива, повідомляє «Слово і Діло».

У документі зазначалося, що раднику директора ТОВ «Енергія» Ігорю Кучмі, керівнику ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігорю Артимку, його заступнику Ігорю Ільківу, фінансовому директору «Енергія-Новий Розділ» Олегу Павлишину та екс-директору ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександру Олексюку повідомили про підозру в організації схеми із заволодіння природним газом, який належав НАК «Нафтогаз України», в особливо великих розмірах, створивши організовану злочинну групу.

За версією слідства, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ (належать ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», власниками яких є нардепи Дубневичі), придбавши в НАК «Нафтогаз України» за пільговою ціною природний газ у вигляді використання його нібито для виробництва теплової енергії для населення, що є обов'язковою умовою його використання, привласнили його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП «Енергоринок». Загалом, упродовж 2013-2015 років вказані особи заволоділи природним газом НАК «Нафтогаз України» в обсязі 308,34 мільйона кубічних метрів, що завдало матеріальної шкоди НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 мільярда гривень.

Так, 10 вересня 2018 року НАБУ завершило досудове розслідування «газової справи Дубневичів» і відкрито доступ підозрюваним та їхнім захисникам до матеріалів провадження. В клопотанні детектив вказував, що за два місяці сторона захисту ознайомилася лише з 16 томами з понад 200 загалом. Деякі підозрювані приступили до ознайомлення з матеріалами справи лише через місяць після надання доступу. Двоэ з них взагалі прочитали менш ніж 10 томів. Таким чином, у НАБУ вважають, що сторона захисту зволікає з процедурою ознайомлення зі справою й просили обмежити їм терміни до 15 лютого.

Своєю чергою двоє підозрюваних заявили, що вже ознайомилися з 40 томами справи. Ще один сказав, що дочитав до 32-го тому. Четвертий підозрюваний дійшов до 30 тому матеріалів. Усі вони заперечували проти задоволення клопотання.

Вивчивши клопотання та заслухавши позиції сторін, суддя Кушнір часткового його задовольнила. Так, вона обмежила терміни на ознайомлення до 29 березня.

Нагадаємо, суд заарештував рахунки фірми братів Дубневичів. Раніше суд залишив двох підозрюваних без обов'язків у цій справі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО