Супрун розповіла, як впоратися з перевтомою після свят

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун порадила, що робити, якщо після тривалих свят раптово виникає перевтома і складно повернутися до роботи.

Поради опубліковані на сторінці Супрун в Facebook, пише «Слово і Діло».

«Засинаєте за робочим столом після тривалих свят і не відчуваєте, що відпочили? Втома не обов'язково виникає через постійне навантаження на роботі. Круговерть підготовки до свят і святкування теж забирає чимало сил, до того ж світловий день коротший, низька температура, перехід у новий календарний рік. Все це разом це викликає підвищену фізичне і психологічне навантаження. Наш організм зазвичай реагує на такі умови втомою, млявістю, роздратуванням», - зазначила міністр.

За словами Супрун, не слід недооцінювати такі симптоми. Крім того, що вони приносять значний дискомфорт, це також може свідчити про більш серйозні проблеми зі здоров'ям. Втома може бути симптомом багатьох хвороб - діабету, серцево-судинних, артриту, анемії, захворювань щитовидної залози або синдрому хронічної втоми.

Найпоширеніші ознаки втоми:

  • відчуття занепаду сил - коли людина відчуває, що не здатний виконувати звичайні функції належним чином;

  • неуважність і погіршення концентрації;

  • погіршення пам'яті;

  • уповільнення процесів мислення, зменшення глибини і критичності мислення;

  • зниження інтересу до роботи;

  • підвищена дратівливість;

  • перманентна сонливість;

  • реакція серцево-судинної системи - підвищення рівня артеріального тиску і частоти пульсу.

Якщо у вас немає медичних причин втоми, ці симптоми повідомляють, що саме час зупинитися, відпочити та відновити втрачені сили. Інакше ви ризикуєте отримати перевтому - сукупність стійких, несприятливих для здоров'я функціональних зрушень в організмі, після яких вкрай важко повернутися до норми.

Щоб повернутися до нормального життєвого ритму необхідно скоригувати спосіб життя. Повноцінний сон, правильний режим харчування, регулярні фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок. Крім того, дуже важливо подбати про раціональний розподіл часу, який ви витрачаєте на роботу і відпочинок, достатню кількість позитивних емоцій та приємні заняття, які допоможуть вам наповнити день радістю.

Раніше Супрун порадила українцям не переїдати.

Також нагадаємо, Супрун розповіла, як подбати про власну печінку.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО