Міністерство освіти запускає сертифікацію вчителів початкової школи

У січні 2019 року стартує пілотний проект сертифікації вчителів, в якому зможуть взяти участь педагоги початкових класів.

Проект розрахований на тисячу учасників, повідомляє прес-служба Міністерства освіти України, пише «Слово і Діло».

Мета сертифікації, як повідомляють в міністерстві, - виявлення і стимулювання педагогічних працівників із високим рівнем професійної майстерності, які володіють сучасними освітніми технологіями і сприяють їхньому поширенню.

«Через механізм сертифікації ми хочемо знайти тих кращих провідників Нової української школи, агентів змін, які готові ділитися і поширювати сучасні методики навчання. Реалізувати таку мету можна лише за умови добровільності процесу, тому ми ретельно стежитимемо за дотриманням цього принципу. У 2019 році ми обмежили кількість учасників до 1 тис. осіб, а також поширили це тільки на одну категорію педагогів - вчителів початкових класів. Пілотування сертифікації також продовжиться в 2020 і 2021 роках, я сподіваюся, що в наступні роки ми зможемо розширити і кількість можливих учасників, і категорії вчителів, які зможуть брати участь у сертифікації. Процедура не проста, але кожен, хто її пройде, отримає відповідний сертифікат, зможе зарахувати успішне проходження сертифікації замість атестації з підвищенням на 1 кваліфікаційну категорію і отримати 20% надбавку до заробітної плати», - заявила міністр освіти Лілія Гриневич.

Єдина обов'язкова вимога до кандидатів на участь - стаж роботи не менше 2 років. Реєстрація на сертифікацію почнеться на сайті Українського центру оцінювання якості освіти 15 січня і завершиться 1 лютого 2019 року.

Безпосередньо сертифікація складається з трьох етапів - перевірка Державною службою якості освіти практичної діяльності викладача (перевірка проводитиметься комісією незалежних експертів з середини лютого до кінця 2018-2019 навчального року та з вересня по жовтень 2019 року), зовнішнє незалежне тестування, яке буде проведено в період весняних канікул, і оцінка електронного портфоліо, в яке повинні бути включені анкета самооцінювання, опис власного навчального заняття (програма, навчальний предмет, тема, цілий ь, методичне забезпечення, відеофрагмент уроку) і, за бажанням педагога, додаткові матеріали. Портфоліо повинне бути завантажено на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

Оцінювати підсумки сертифікації буде спеціально створена експертна комісія, до якої увійдуть представники Українського центру оцінювання якості освіти, Державної служби якості освіти, Міністерства освіти і громадськості.

«Комісія буде встановлювати граничні бали по 2 етапах випробування: вивчення практичного досвіду і тестування. Сертифікацію пройдуть і отримають відповідний документ про це всі вчителі, які по кожній з цих складових набрали кількість балів, котра дорівнює чи перевищує порогові бали. Якщо учасник подолав поріг по тестуванню і не подолав по вивченню практичного досвіду - комісія може прийняти рішення вивчити електронне портфоліо. За результатами цього розгляду комісія може прийняти рішення про успішне проходження учасником сертифікації», - повідомляє міністерство.

Вчителі, які успішно пройшли сертифікацію, отримають надбавку в 20% до заробітної плати на час дії сертифіката (3 роки) і позачергове присвоєння наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження діючої вищої категорії.

Непроходження сертифікації не спричинить за собою ніяких наслідків.

«Кожен учитель, який подається на сертифікацію, заслуговує на підтримку і увагу. Я хотіла б підкреслити, що навіть в разі, якщо з якихось причин ви сертифікацію не пройдете - це ніяк не вплине ні на вашу роботу, ні на статус», - заявила Гриневич.

Раніше стало відомо, що українські школярі зможуть навчатися, перебуваючи на стаціонарі.

Також відзначимо, Гриневич провалила обіцянку про те, що підручники для десятикласників надійдуть до шкіл в листопаді.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО