Обвал рубля і колапс: чим загрожує РФ відключення від SWIFT

Андрій Новакекономіст

Відключення Росії від міжнародної банківської системи SWIFT призведе до фінансово-економічного колапсу в країні, але це лише передфінальний крок.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Відключення Росії від міжнародної банківської системи SWIFT буде дуже серйозним ударом по російській економіці, зокрема по її банківському сектору. Тому що всі головні операції в світі в банківській сфері проводяться саме через цю систему», – зазначив Новак.

І хоча в РФ є аналог цієї системи, він підходить лише для внутрішнього використання, зовнішньоекономічні операції стануть неможливими, уточнив він.

За його словами, з огляду на те, що майже половина російської економіки зав'язана на продажі газу та нафтопродуктів, після удару по банківському сектору це стане ударом і по енергетичному сектору.

«У сукупності це може привести до фінансово-економічного колапсу в Росії. Звичайно, це спричинить стрімку девальвацію російського рубля, а це означає практично фінансовий крах», – пояснив експерт.

На його думку, не можна погодитися із заявами про те, що «велика й потужна» економіка Росії зможе вистояти в умовах відключення від SWIFT, адже на її дестабілізацію вже досить давно впливають і інші санкції.

Ідеться не про один крок, не лише про відключення від SWIFT, додав економіст.

З огляду на те, що Росія вже зараз перебуває під дією цілого каскаду санкцій різного роду, й вони ще будуть нарощуватися, особливо після подій у Керченській протоці, то такий комплексний економічний тиск на РФ матиме якщо не фінальний, то дуже сильний вплив, підкреслив він.

«Фінальна точка – це ембарго на купівлю російських енергоносіїв. Це буде фінальний удар по економіці Росії, а SWIFT – передфінальний», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, Сейм Литви пропонує відключити РФ від системи SWIFT, якщо Росія не перейде до конкретних дій із зупинки своєї агресії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО