Українцям пом'якшать вимоги до переказу валюти за кордон

Нацбанк оприлюднив проекти постанов, якими планується спростити низку обмежень на перекази коштів за кордон та здійснення інвестицій на зарубіжних фінансових ринках.

Як пише «Слово і Діло», зазначені постанови мають забезпечити виконання закону «Про валютну лібералізацію», повідомляє в четвер, 8 листопада, прес-служба НБУ.

Зокрема, запропоноване нове валютне регулювання містить дерегуляції інвестицій за кордон. Тобто бізнес і населення, яке зараз змушене отримувати ліцензії для інвестування за кордон, зможе протягом перехідного періоду здійснювати їх у межах електронного ліміту, який не потребуватиме отримання будь-яких дозвільних документів, а згодом – узагалі без обмежень.

Ще одна запропонована інновація – спрощення проведення транскордонних операцій населення з валютою. Зокрема, місце валютного контролю при здійсненні платежів за кордон займе постфактум нагляд за валютними операціями. Операції на суму до 150 тис. грн не потребують документального супроводу, а нагляд за здійсненням операцій понад цю суму буде спрощений.

Також для фізичних осіб буде підвищений ліміт для здійснення переказів за кордон без відкриття рахунку та документів – із 15 тис. грн до суми, яка визначається Держфінмоніторингом (зараз це 150 тис. грн), а для операцій із використанням платіжних карт цей ліміт узагалі буде скасований.

Крім того, щодо поштових відправлень фізосіб замість чинного ліміту в 300 євро почнуть діяти загальні правила переміщення через митний кордон, які зараз встановлюють ліміт у 10 тис. євро.

До того ж Нацбанк планує розширити перелік валютних операцій, доступних клієнтам банків, спростити процедури купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків, а також розширити можливості для проведення операцій із банківськими металами.

Раніше повідомлялося, що обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону в другому кварталі 2018 року склав 2,819 млрд дол. Це на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року – 2,262 млрд дол.

Крім того, за сім місяців поточного року трудові мігранти переказали в Україну 6,3 млрд дол.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО