В УПЦ МП кажуть, що Варфоломій заборонив Філарету очолювати нову церкву

Керуючий справами УПЦ Московського патріархату, митрополит Антоній заявляє про наявність листа від Вселенського патріархату до УПЦ КП і УАПЦ, згідно з яким голови цих церков не можуть брати участь у виборах глави нової Української православної церкви.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав в інтерв'ю програмі «Право на віру», відео якого опубліковано на сайті УПЦ МП.

«Є цікава інформація з кількох джерел про те, що є лист із Фанара (історичний район в Константинополі, де розташована резиденція Константинопольського патріарха - ред.), направлений і в так званий Київський патріархат, і в Автокефальну церкву, згідно з яким у виборах не можуть брати участь ані Філарет, ані Макарій», - заявив Антоній.

«Тому, мабуть, слова на недавній прес-конференції про те, що долю цих зборів повинен вирішити Фанар, виходять саме з цього. Тобто потрібно переконати все ж Фанар, щоб він цей свій принциповий підхід якимось чином скасував», - припустив він.

При цьому, за словами митрополита УПЦ МП, важко сказати, чи відбудеться взагалі об'єднавчий собор, необхідний для отримання томосу української церкви.

Як відомо, у суботу президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом

Нагадаємо, 11 жовтня Вселенський патріархат у Константинополі погодився надати автокефалію Українській православній церкві і вирішив скасувати анафему предстоятелю Української православної церкви Київського патріархату Філарету.

Також, Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви й відтоді в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

Раніше ЗМІ писали, що собор може бути проведено 21 або 22 листопада, однак точної домовленості ще немає.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО