Ціни на газ підвищили на 23,5%. Чи варто чекати масових неплатежів?

Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Підвищення цін на газ особливо вдарить по сільських жителях і пенсіонерах. Однак масових неплатежів не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи підвищення цін на газ.

«Проблема буде більше в сільській місцевості. У багатоквартирних будинках, де обладнана газова колонка, плитка, значних проблем не буде порівняно з іншими видами комунальних послуг. У сільській місцевості для тих, хто використовує котли, підвищення – це серйозний удар. Особливо з огляду на забезпечення наших пенсіонерів», – зазначив Дяченко.

За його словами, важливо, щоб спрацювала зараз система субсидування, тому що нова система поки не відрегульована.

Однак масових неплатежів очікувати не варто, уточнив експерт.

Розшарування вже давно відбулося. Хто може платити, той платить, хто ні – вже погано платить. Навряд чи щось радикально зміниться в цьому сенсі, підкреслив він.

«В принципі, це не такий великий виток цін. Скоріш за все, буде якесь збільшення неплатежів. Але такого, що підвищили ціни майже на 25% і пропорційно на 25% зростуть неплатежі, не буде. Вже є поділена структура споживачів на тих, хто платить, платить погано й не платить. Ця структура залишиться. Неплатежі збільшаться, але не масово, й не буде такого, що сума боргів зростає пропорційно», – резюмував Сергій Дяченко.

Огляд обіцянок політиків з приводу цін на газ – за посиланням.

Нагадаємо, 15 лютого 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО