Суд узяв під варту останнього затриманого фігуранта справи Мартиненка

Суд взяв під варту підозрюваного в причетності до розкрадання коштів НАЕК «Енергоатом» у так званій справі колишнього народного депутата Миколи Мартиненка Павла Скаленка, якого затримали після перебування в розшуку з листопада 2017 року.

Таке рішення ухвалив суддя Солом'янського райсуду Києва, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Наші гроші».

Також суд визначив альтернативою варті заставу у 2,49 мільйона гривень. У разі внесення застави на Скаленка буде покладено обов'язки, зокрема, не відлучатися з Києва, утриматися від спілкування з іншими фігурантами справи, здати паспорти і носити електронний браслет.

Скаленко з листопада 2017 року перебував у розшуку. 11 жовтня він був затриманий на підставі ухвали суду, якою Солом'янського райсуду обрав стосовно нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Це означає, що після затримання Скаленка протягом 48 годин повинні були обрати запобіжний захід. Апеляційний суд у квітні цього року розглянув скаргу захисника Скаленка Олексія Цебенка і залишив цю постанову без змін.

Попри перебування в розшуку, Скаленко не був затриманий в аеропорту «Бориспіль» при поверненні в Україну 6 жовтня. Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в засіданні повідомив, що за даним фактом буде ініційована перевірка.

Лінія захисту Скаленка базується на тому, що він нібито не знав про повідомлення йому про підозру і не переховувався. Про підозру він нібито дізнався від матері після повернення в Україну після тривалої відсутності. Крім того, у судовому засіданні було з'ясовано, що Скаленко повернувся в Україну не сам, а у супроводі одного зі своїх нинішніх захисників Ігоря Керезя (екс-співвласника та голови наглядової ради Діамантбанку, бізнес-партнер Мартиненка), який спеціально для цього полетів у Батумі, і потім разом зі Скаленком повернувся до Києва.

«Я був та людина, яка поїхала в Грузію, яку він попросив його супроводжувати, для того, щоб повернутися в Україну. Я виїхав в Грузію, ми перетнули кордони: грузинський в аеропорту Батумі і тут в аеропорту «Бориспіль». Ніяких ускладнень, ніяких обставин, які б заважали чи ще щось, не було взагалі», - заявив у суді Керезь.

На уточнююче запитання судді, чому юрист супроводжував Скаленко в Україні, той відповів: «Мені юрист це порекомендував».

Нагадаємо, суд заарештував майно Скаленка і ще одного фігуранта справи. Раніше суд почав розглядати справу Мартиненка по суті.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО