Розпочався вирішальний Синод щодо автокефалії. Що далі та з чим будуть проблеми?

Володимир Фесенкополітолог

Рішення де-факто вже є, воно просто буде поетапним, покроковим. В принципі, як і відбувається зараз. І противники, і прихильники автокефалії і в Москві, і в Києві вже діють таким чином, ніби томос уже надали.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, оцінюючи питання створення єдиної помісної церкви.

За його словами, фактично, всі вже визнали невідворотність цього процесу.

Він нагадав, що в нас з’явилися екзархи Вселенського патріарха, що вже означає початок процесу.

«Він уже стартував і дійшов до такої фази, коли повернути назад практично неможливо. Питання лише в тому, в якій формі відбудеться автокефалія. Що це буде – екзархат, патріархат, митрополія? Однак той шлях, на який вже стали в Україні та Константинополі, вже є практично незворотнім», – зазначив Фесенко.

Усе інше – важливі, формальні деталі, адже сам по собі томос – юридична формальність. Константинополь уже фактично визнає українське православ’я, але поки не остаточно та не юридично, додав він.

Питання не в наявності чи відсутності томоса, а в тому, що потрібно запустити процес об’єднання українських православних церков. Проблема в тому, що Київський патріархат і РПЦ з КП МП також усе зводять до теми канонічності, уточнив політолог.

«Головна проблема – не канонічність. Якщо Вселенський патріархат визнає, що Україна – це їхня релігійна територія, то проблема не в томосі. Вони сказали, що нікому не віддавали, тому не потрібно повертати назад, визнавати спеціальним рішенням, томосом. Такий варіант можливий», – підкреслив він.

На його думку, не йдеться про те, що буде наданий томос Київському патріархату.

«Статус Української автокефальної церкви надаватиметься об'єднаній Українській православній церкві», – пояснив експерт.

Він не виключив, що можливі провокації з боку Москви, які робитимуться руками українських націоналістів і радикалів.

«Це класичний спосіб провокування внутрішніх конфліктів, особливо під час виборів. Це спосіб мобілізації промосковських сил, спосіб спробувати зробити мобілізацію на релігійному питанні й протиставити православних у країні. Це ще один спосіб розколу», – наголосив фахівець.

Він нагадав, що в посланні президент заявив, що ніхто не ліквідує УПЦ МП, адже це право вільного вибору – хто хоче, той приєднається до об’єднаної православної церкви, хто ні – залишиться в МП.

«Класичні релігійні споруди ще радянських часів є фактичною власністю держави, а не церкви. Держава передає їх у користування конфесіям. Дуже важливо делікатно вирішити питання, хто і як користуватиметься майном. Потрібно, щоб не було монополії, коли одна церква є власником усіх релігійних споруд», – резюмував Володимир Фесенко.

Як відомо, в Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос про автокефалію української церкви. Збори вищої церковної ієрархії триватимуть із 9 до 11 жовтня.

31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Раніше «Слово і Діло» писало, як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефалію.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО