Відбудеться засідання Синоду Вселенського патріархату щодо автокефалії Православної церкви

Питання надання автокефалії Православної церкви в Україні буде розглянуто на засіданні Синоду Константинопольського патріархату, яке відкриється у вівторок в Стамбулі.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Інтерфакс».

«Спочатку передбачалося, що ця тема буде обговорено константинопольським Синодом ще 10 вересня, але в кінці серпня було прийнято рішення перенести засідання на місяць», - йдеться в повідомленні.

Раніше речник УПЦ КП владика Євстратій Зоря називав таку ж дату найближчої сесії Синоду Вселенського патріархату.

Він тоді припустив, що на Синоді розглядатиметься звіт екзархів Константинополя, які перебували у Києві із візитом.

Як відомо, Синод Вселенського патріархату в Константинополі вже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії українській церкві.

Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив екзархами у Києві архієпископа Данила Памфілійського із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Глава синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ Володимир Легойда заявив, що призначення Константинопольським патріархом своїх екзархів в Україні є «грубим вторгненням на канонічну територію Московського патріархату».

У свою чергу Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш прокоментував протести прихильників УПЦ Московського патріархату проти діяльності екзархів. Він заявив, що акція організована Московським патріархатом. Один з екзархів Константинополя в Києві, архієпископ Памфілійський Данило зазначив, що шлях до української автокефалії є незворотним.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО