Єдина помісна Церква: утопія чи реальна перспектива?

Читать на русском
Митрополит Олександр(Драбинко)

9 квітня президент України Петро Порошенко під час візиту до Туреччини зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм І. Укотре йшлося про створення Української автокефальної церкви. «Двері відкриті й єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання звернення до його Святості щодо надання нам автокефалії. Сьогодні Україна як ніколи близька до створення власної автокефальної помісної церкви. Це рішення може бути ухвалене до 1030-річчя Хрещення Русі», – оголосив глава держави. Тема автокефалії Української православної церкви Київського патріархату та створення єдиної помісної церкви була актуальна завжди й у різний час порушувалася не одним керівництвом. Однак завжди знаходилися противники такого сценарію.

«Слово і Діло» вирішило розібратися в політичних і церковних тонкощах об'єднання.

Митрополит УПЦ Олександр (Драбинко) зауважив, що 26 років показали, що повна єдність українського православ’я радше є утопією.

«Наскільки різнополярне в мові та національних інтересах суспільство, настільки ж різнополярне церковне середовище. Одна частина хоче помісності, інша частина, здебільшого проросійськи налаштована, вважає, що спасіння та церковне життя можливе лише в Російській православній. Ба більше, хтось ще думає, що непогано було б імперію відновити, міркує в межах ідеології «Москва – Третій Рим». Дуже багато різних думок щодо подальшого церковного ідеологічного буття», – зазначив Драбинко.

На сьогодні така ініціатива, безумовно, має право на життя, додав він.

Митрополит нагадав, що історично всі автокефалії, згідно з 34-м Апостольським правилом, на територіях держав поставали, поки здобували незалежність.

«Україна 26 років є незалежною державою й, за статистикою, більшість у країні – православні українці. Тому якихось канонічних перешкод для того, щоб Україна мала свою єдину помісну Церкву в спілкуванні з іншими православними церквами, абсолютно немає», – підкреслив митрополит Олександр.

За його словами, здебільшого основні перешкоди на цьому шляху мають політичний характер.

Мати вплив на українське суспільство через церковні структури для Кремля завжди було пріоритетним. Саме в цьому основна проблема. Ми можемо скільки завгодно говорити про те, що церква поза світським виміром та політичними процесами, але водночас саме ці фактори як в історичному контексті мали значну роль, так і в сьогоденні мають місце.

«Усе залежить від реальних можливостей тих, хто розпочав цей процес», – додав він.

Митрополит акцентував, що прохання про автокефалію було написане ще в 1991 році й подане до Москви від Українського єпископату.

В Україні створять єдину православну церкву: реакція соцмережЩо про створення єдиної православної церкви в Україні думають у соцмережах – у добірці Слова і Діла.

«Відбувся Помісний собор. Прохання було взяте до уваги, але, на жаль, відтеміноване. Питання не порушувалося й на Помісному соборі, який проходив за потреби обрання нового Предстоятеля після смерті Патріарха Олексія II. Хоча тоді це мало бути розглянуте. На сьогодні в Російській православній церкві були заяви на предмет того, що її кордони є неподільними. А отже питання про надання УПЦ канонічної автокефалії фактично заблоковане», – резюмував митрополит Олександр.

Також «Слово і Діло» з’ясувало, що в соціальних мережах думають щодо створення власної автокефальної помісної церкви.

Які закони можуть примирити вірян в Україні – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: